© 2010 Linda Rauchverbot

1 augusti närmare sig och kompisarna sörjer rökningen

I början på månaden röstade Bayerns medborgare om rökningens vara eller icke vara, vilket resulterade i man röstade fram det strängaste rökförbudet i hela Tyskland. Partyprissarna deppar, allergiker och icke-rökarna dansar på borden, ytterligare andra tycker att det nog var lite radikalt gentemot rökarna. Jag är kluven, men lutar nog åt att det var lite väl hårt.

Tidigare hade restaurangerna möjligheten att inrätta särskilda rum för rökare. Det fanns också s.k. ”Raucherclubs” där det röktes hela tiden. I öltält var rökning tillåtet. Allt detta är nu helt förbjudet, vilket slår mot t.ex. cigarrklubbar eller små inpyrda Kneipen, där alla gäster hur som helst varit rökare sedan femtio år tillbaka och icke-rökare inte sätter sin fot. Det finns i princip inga undantag. 

Oktoberfest-priserna på både mat och dryck kommer att höjas extra i år för att finansiera de extra utgångarna för rökare samt den extra säkerhetspersonalen som behövs vid dessa utgångar.

Men 61 procent röstade för ett rökförbud och från och med den första augusti är det därför slutbolmat och andra bundesländer sneglar nu på Bayern. Förmodligen var vi bara först med ett totalförbud.

Jag har flera rökande kompisar som är oerhört besvikna, folk som festar mycket och lever rätt osunt ändå. De är riktigt deppade just nu och tycker man har fråntagit dem demokratiska rättigheter. ”Vad kommer härnäst? Alkoholförbud?” undrar en polares läderhyade storrökarpappa som vill kunna puffa sin cigarr på sin stammkneipe som han vill.

Jag misstänker att det snarare kommer att tillkomma tjat om rökningen ute på gatan, framför restauranger och barer. Alla har ju någon gång i livet haft grannar som klagat för att det är livat på gatan. Sådana personer kommer att börja klaga ännu mer på att det röks och pratas ute på gatan mitt i natten. Ryktena säger att klubben Substanz i München inte fick sitt hyreskontrakt förlängt på grund av sådana klagomål. Blir det mer liv på gatan måste säkerligen fler ställen stänga eller så införs det någon dum regel som förbjuder rökning på gatan också. Jag är lite orolig att den här folkomröstningen kommer att påverka stans uteliv negativt.

Självklart är det jättebra för icke-rökarna. Jag hoppas bara att det var en massa allergiker som röstade för det här förbudet och inte en bunt pensionerade soffpotatisar som ändå bara sitter hemma! :)

Foto: © e / pixelio

One Trackback

  1. [...] jag skrivit om tidigare infördes i början på augusti ett totalt rökförbud i Bayern. Bakom beslutet och [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>