© 2010 Linda IMG_3681_700

En förvirrande dag

När jag tänker efter var gårdagen något av en förvirrande dag. Allt var så där halvtrist (se bild ovan). I tunnelbanan var alla människor konstiga, disträ och på dåligt humör. Adidosbrallor blixtrade i det annars så propra stadslandskapet. Jag kände mig som en zombie på grund av en förkylning som sakta, men säkert håller på att ta över min kropp. Sedan ringde flera kompisar och berättade att de är deppiga och nere, vilket när jag tänker efter gällde mig också. Sabla väder, tänkte jag. Det är så enkelt att skylla allt på vädergudarna. Själv gick jag omkring som en surmulen zombie.

Först surade jag som sagt på grund av ruttna kunder. Sedan blev jag arg på tyska fotbollslandslagets lagkapten Michael Ballack. Helt irrationellt egentligen. Bakgrund: Ballack skadade sig strax före VM och var inte med i enda match, vilket inte gjorde något – laget spelade ju bevisligen lika bra utan som med honom. Skadan var dock en riktig stilettkick i skrevet på alla reklammakare som tagit Ballacks gorillalook på köpet och för dyra pengar bokat den gode Capitano för reklamkampanjer för precis allt – från deo till resor. Under VM kunde man alltså se Ballack på varenda husväg och reklampelare i stan samt på TV (se exempel här), vilket förstås inte var så optimalt ur reklamsynpunkt eftersom Schweinsteiger, Klose och Müller var sju resor coolare just då. Sak samma (vad jag svamlar!). Gårdagens irritation hade att göra med reseportalen Ab in den Urlaub. Vi har bokat resa till Tel Aviv i Oktober. Ab in den Urlaub skickade bokningsbekräftelse, men drog mycket mer pengar från kreditkortet. Efter en lång stund i ett svindyrt callcenter upptäcker du att du pratar med någon student som inte har en aning om hur man åtgärdar ett dylikt problem. Problemet är inte löst än. Tack, Ballack! ;)

Senare på kvällen var vi och tittade på en lägenhet som visade sig ha enorm potential samt är extremt billig – ungefär 500 euro billigare än allt annat vi har tittat på. Jag lovar att mäklaren blev nerringd. Annonsen plockades bort från nätet efter bara några timmar. Läget är riktigt fint, i lugna Schlachthofviertel ett stenkast från Sendlinger Tor och Glockenbach. I morse ringde mäklaren för att berätta att hon gärna vill presentera oss för husets ägare. Nu hänger allt på tusen saker: Får vi riva den där väggen? Är ägaren en ok person? Hur är grannarna? I vilket skick är själva huset egentligen? Tusen tankar fullkomligen smattrar genom huvudet. I dagarna måste ett beslut fattas.

Som tur är finns det kompis Stoffel och underbara Sushi-stället Haguruma på Baaderstr. 62. Där satt vi i några timmar och dividerade över livet och det här med hur man vill bo egentligen. Jag letade mig i tanken tillbaka till den svenska landsbygden. Där bor ju för tusan alla i hus. Många har några miljoner i lån också, men det där med hus är så förbaskat självklart för många svenskar. Jag kommer förmodligen aldrig att bo i hus med tanke på priserna, inte ens radhus. Så är det väl för många i Stockholm också. Hus är en otrolig lyx. Jag hoppas att alla som bor i hus i Sverige är medvetna om det.

Edamame är min eviga standard.

När vi åkte hem lade jag märke till en port som ser riktigt läskig ut. Som att bo i ett gotiskt monstersvalg!

Nu har jag plockat fram vinterhalsdukarna eftersom det är så förbaskat kallt. I dag blir en seg dag vid datorn med ingefära, aspirin och pappersnäsdukar.

3 Comments

 1. Lotta
  Posted juli 28, 2010 at 21:21 | #

  Irgendwie kommt mir deine Stimmung bekannt vor – es gibt Tage, da passt einfach gar nichts und alles ist nur trist … an solchen Tagen habe ich aber meistens Heimweh und mir fehlt dann die Stadt und das ganze Münchner Leben.
  Dass die Schweden alle im eigenen Haus wohnen möchten, das finde ich etwas seltsam – es scheint hier auch ziemlich wichtig zu sein, es gibt sogar eine Art ”Karriere”, die man mit seiner Art zu wohnen machen kann ”bostadskarriär” – dafür fällt mir nicht mal eine deutsche Übersetzung ein. Mit Kindern ist es natürlich schöner, wenn man ein Haus mit Garten hat. Wenn die Kinder dann aber groß sind, finde ich es nicht mehr so wichtig, dann kann es auch wieder schön sein in einer Stadtwohnung, wo alles bequem zu erreichen ist und es ein kulturelles Angebot wie Kino, Theater, Geschäfte und Leben um einen herum gibt.
  Ich fand die vielfalt in München ganz angenehm und dass es keine Rolle spielt, wo und wie man wohnt – z. B. hatte mich zuvor niemand gefragt ”Bor du i hus eller lägenhet?”/”Är det bostadsrätt, eller?” Als ich diese Frage in Schweden das erste Mal hörte, dachte ich, die spinnen, die Schweden … :-) Ehrlich gesagt, dachte ich, dass die trotz ”Großstadt” wohl sehr provinziell im Denken sein müssen. Später habe ich dann auch gehört, dass man in Stockholm nicht sagen sollte, dass man in einer ”lägenhet” wohnt (lägenhet = förort), sondern in einer ”vååååååning” :-)
  Für deine Münchner ”bostadskarriär” drücke ich dir die Daumen … und für später … es muss auch gar nicht so teuer sein, ein Reihenhäuschen zu mieten … ein Teil davon lässt sich doch sicher auch als Büro von der Steuer absetzen – eller hur?
  Alles Gute Linda, genieße deine Jugend, deine Unabhängigkeit, deine Möglichkeit zu reisen!!

 2. Linda
  Posted juli 28, 2010 at 22:37 | #

  Ja, manchmal ist die Stimmung einfach am Boden. Danke für deine aufmunternden Worte! : )

  Danke auf sehr für den Begriff ”bostadskarriär” – habe ich noch nie gehört und klingt ja nur bescheuert!!! Und man wohnt also nun in einer ”våning” statt ”lägenhet”??? Oh je …

  Es stimmt wirklich, dass man in München nie fragt, wo die Leute wohnen. Es ist egal. In Stockholm und auch Uppsala wird man immer dazu ausgefragt: ”welche Stadt?”, ”welche Gegend?” ”gekauft oder nur zur Miete?”. Ich verstehe nicht, dass es den Menschen so wichtig ist. Wohnen ist in Schweden tatsächlich Status auf einer ganz anderen Art und Weise als hier.

 3. Lotta
  Posted juli 29, 2010 at 23:21 | #

  Da es schon eine Weile her ist, dass ich nicht mehr in München wohne, bin ich nicht so ajour, was gerade so in oder Status ist. Könnte mir aber denken, dass, was dem Schweden das Haus/die Wohnung ist, ist dem Münchner sein Auto – je protziger, desto mehr Rechte glaubt man zu haben … oder in welchem Golfclub man gerade Mitglied ist, das kümmert z. B. in Schweden schon niemand, Golfspielen ist hier wieder ziemlich normal. An was ich mich auch erinnere ist, ob man in eine Box beim Käfer auf der Wiesn eingeladen ist … das machte damals schon was her, wenn man das so vor gut 10 Jahren behaupten konnte … :-)
  Vielleicht magst du ja mal auf deinem Blogg berichten, was bei den Münchnern so angesagt ist. ;-)
  Es ist kaum zu glauben, mit was sich die Leute manchmal einen Stress machen – da unterscheiden sich die Stockholmer im Grunde genommen dann auch wieder nicht sonderlich von den Münchnern. G’spinnerte gibts überall.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>