© 2010 Linda IMG_3990_700

Tyskland vs. Sverige dag 4 och 5

Att festa på den svenska landsbygden är ett kapitel för sig och under gårdagen slungades jag tillbaka i tiden -- till en tid då man hinkade alkohol och gick på förfest och efterfest. Gårdagen var nämligen en mycket speciell dag: det lilla samhället jag kommer ifrån firade ”Eldfesten” för 75:e året i rad. Det är en kväll då alla blommar upp och tar tillfället i akt att dricka riktigt mycket sprit.

På dagen var jag bjuden till fina faster Maria på kräftskiva.

Sedan började det spöregna och vi gick på förfest med mina kusiner. Ölflaskorna som blev kvar drack vi på vägen till själva festområdet. Flera gånger fick jag höra att jag dricker långsamt. Glöm all tysk träning i ölhävning: Jag hängde inte alls med i det effektiva tempot de här grabbarna och tjejerna visade prov på. Verkligen imponerande! :)

Det är roligt när vi svenskar gör egna versioner av utländska rätter. Är det t.ex. någon annan som funderat över fenomenet pizzasallad -- salladen som finns överallt i världen, men bara äts till pizza i Sverige? Här bjöds det i alla fall på vildsvinskebab.

En snabb sväng i öltältet och sedan bänkade vi oss för det traditionella fackelsimmet.

Några modiga badglada gav sig ut i det svinkalla vattnet i Stordammen.

Här i dammen badade jag ofta när jag var liten.

Fackelsimmarna gjorde duktigt sina formationer.

Jag har inte varit här på tio år, men det är alltid samma sak -- och det är så otroligt mysigt.

Som traditionen säger ska ett nygift par åka gondol.

Man avslutar med fantastiska fyrverkerier.

Min söta kusin Maddi var på strålande humör.

Vi hade gömt små spritflaskor i behåarna (där får nämligen inte vakterna rota) så det blev inte kallt i den regniga höstnatten.

Någon ”eldsjäl” filmade hela fyrverkeriet i går. Vattenfestivalen (RIP) släng dig i väggen!

Sedan var det öltältet som gällde igen. Jäklar i min låda vad mycket öl det blev. Jag blev bortskämd och bjuden hela tiden av mina raringar till släktingar, här kusin Daniel.

Jag träffade förstås på några gamla klasskamrater. Vissa betedde sig märkligt och hade inget annat att säga än att de alls inte kände igen mig. Men gamla pärlor tappar aldrig sin glans -- som min gymnasiekompis Fredrik. Han visade upp riktigt äkta glädje att se sin gamla klasskamrat efter elva år. Jag var riktigt rörd.

Vi var rätt skötsamma, men det rådde kollektiv brakfylla runt omkring -- fjortisar, barnföräldrar och pensionärer var alla lika dragna och både en och annan ramlade i lervällingen. Jag måste nog säga att andelen smetfulla i förhållande till nykta låg på 80/20. Som vanligt är det för många ett mål i sig att bli fulla resp. kanonfulla. Svenska fylleslag har helt klart fler redlösa än de tyska.

Mitt facit av kvällen är:

1. Förfest (som ju nog bara finns till därför att spriten är så förbannat dyr i Sverige)  är något mycket trevligt och underskattat.
2. Svenskar på folkfest blir nog delvis dyngraka därför att allt stänger senast klockan två på natten och folk vill hinna med att ha så roligt som möjligt.
3. Att gå på folkfest med nära och kära är riktigt roligt!

Just nu hör jag fyrverkerierna i fjärran. Eldfesten pågår nämligen i två dagar. Ett fantastiskt upplägg tycker jag: Lördagen är fylleslag och söndagen är familjedagen, då det går lugnt till och alla städade bybor går dit. En folkfest för alla helt enkelt.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>