© 2010 Linda IMG_4476_700

Svensk-tysk romantik i går kväll

I går kväll blev det äntligen av att träffa svenska kompisarna alla på en gång, något som ofta är så himla svårt att organisera. Anette gifte sig nämligen med sin tyske fästman i går och vi var bjudna på en liten fest i Kongressbaren i närheten av Theresienwiese. Det var så romantiskt att se de båda sväva in i baren så vackra, lyckligt leende och med rosor på kinderna. Vi hade förstås passande nog med oss ett stort fång av kärlekens blommor.

Det spöregnade och var en så där extremt trist höstkväll, ungefär lika trist som man föreställde sig hela Tyskland när man satt och tragglade der, das, die i skolbänken för 15 år sedan (mer om den upplevelsen här).

Som tur är säger man ju att det betyder lycka i äktenskapet när det regnar på bröllopsdagen. Så förutsättningarna är därför alldeles utmärkta.

Att gifta sig i Tyskland är ju lite annorlunda.  Det spelar ingen roll hur pampig den kyrkliga vigseln är. Gud har inte så mycket att säga till om i det här fallet. Inför staten behövs lite mer officiella tag med stämplar och hela faderullan som man ju förknippar Tyskland så starkt med. Den borgerliga ceremonin hålls väldigt enkelt och vald sång spelas på ett litet elpiano efteråt. Men bara den vigseln gäller inför staten. Därför gifter sig folk ofta både kyrkligt och borgerligt. En f.d. kollega till mig försökte t.o.m. piffa upp den borgerliga vigseln med att ta den i ett fyrtorn på ön Sylt i norra Tyskland, men det är nog lite överkurs.

Det härliga med bröllop i slutänden är ändå att det inte spelar den minsta roll hur, var och när. Det är lyckan och glädjen som spelar roll.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>