© 2010 Linda Wiesn 2007 007_700

Oktoberfest 2010 – Då kör vi!

Oktoberfest börjar i dag - världens största ölfest, världens största folkfest. Och inte bara det: I år är det 200-årsjubileum. 1810 var året då kronprins Ludwig i anslutning till sitt bröllop med prinsessan Therese organiserade en hästkapplöpning på ängen som sedan dess fick heta Theresienwiese. För att göra sina undersåtar glada beslutade det bayerska hovet att upprepa festligheterna året därpå och en tradition var inledd. På den tiden var oktoberfester vanliga i Bayern och man insåg nog inte att den här skulle få de dimensioner den har i dag.

Jag och Laura förra året

Min kompis Anneli kom och hälsade på Oktoberfesten 2006

Pappa och Kicki på glatt humör förra året

I går smygstartade man redan med en ”historisk Wiesn”, något som inte funnits tidigare. För fyra euro kan man ta del av ett historiskt festtält, museum, historiska karuseller, musik, en daglig hästkapplöpning och mycket mer. Ett tält med djur har man också ställt dit.  En jättebra idé, tycker jag. Det lär vara lite mer familjevänligt på den här Oktoberfesten.

Om lite drygt en halvtimme, prick klockan tolv, inträffar det viktigaste momentet på Oktoberfesten. Kamerorna rullar, hela Bayern sitter klistrade framför TV:ns livesändning eller står i folkmassorna framför de än så länge stängda öltälten på Theresienwiese. Det är då Oberbürgermeister Christian Ude öppnar det första ölfatet i festtältet Schottenhammel. ”Ozapft is“, ropar han sedan, vilket är signalen för alla krögarna att tälten är officiellt öppnade. Det diskuteras alltid hett om hur många slag Ude behöver med hammaren för att få upp ölfatet – ju färre desto bättre. Han är inte bara en otroligt omtyckt borgmästare här i München, han är också den första borgmästaren som fått upp ölfatet med ett enda slag, vilket han gjorde 2005. I år inviger han Oktoberfesten på det här viset för 16:e gången.

Man väntar i år långt mer än de sex miljoner besökare som kommer till Oktoberfest i vanliga fall. Kändisar blandade med horder av nyfikna turister från hela världen överbefolkar stan redan nu. Härom året stötte jag på Larry Hagmans aka JR Ewing i Dallas, som firade sin födelsedag på Wiesn. Varenda säng är utbokad och campingplatserna är enorma fält, där tälten med hardcore-oktoberfestfans står i täta rader. Tillsammans ska de dricka sex miljoner liter öl, äta en halv miljon grillade kycklingar och drygt 100 oxar. Alla är taggade, alla är förväntansfulla. Bastian Schweinsteiger, FC Bayern, har satt upp målet att vinna varje match under Oktoberfesten.

Det diskuteras ofta i medierna om det extrema supandet på Oktoberfest, men i München ser man lite mer avslappnat på saken. Ude menar att det på hans tid gick mycket vildare till i dag och en representant för krögarna menar att fulla personer inte släpps in i tälten och att resten av världen helt enkelt ”är avundsjuka på München som har Oktoberfesten”.

I år är det första året som det råder totalt rökförbud. Tumult är garanterat när rökarna vill ut och måste trängas med folkmassorna som vill in i tälten. ”Ät och drick mer, så behöver ni inte röka”, råder krögarna.

Jag har kompisar som har stått framför något av tälten sedan klockan fem i morse, då tälten slog upp portarna klockan nio rusade de in så snabbt deras Lederhosen tillät och roffade åt sig något av de hett åtråvärda borden. När Ude öppnar festligheterna är det ölhävning som gäller tills tälten stänger klockan halv tolv i kväll.

Vi har ett bord i tältet Bräurosl klockan fem. Min dirndl är tvättad och nystruken och redo att möta de nya äventyren.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>