© 2010 Linda IMG_4664_700

Koma i Sverige, amok i Tyskland

”Frau Koma kommt” ropade man i högtalarna på skolan i Winnenden, där en pojke löpte amok förra året. Koma är ordet amok baklänges och ”Fru Koma kommer” var ett meddelande till lärarna att låsa dörrarna till klassrummen. Många sköts ihjäl ändå. Och nu har det hänt igen … en så där 30 mil bort från Winnenden. Det känns som om samhället har börjat vittra sönder helt.

Inte bara här.  Allt är verkligen trist just nu.

På avstånd försöker jag att vänja mig vid tanken på att mitt gamla hemland Sverige har valt in högerextremt avskum i riksdagen. Sopig integrationspolitik från sossarna i all ära, men hur fasen får det gå så långt att man ger så här mycket politisk makt till Sverigedemokraterna? Slickade, unga snedbenor som slår in hatbudskap i snygg förpackning och stoppar ner i halsen på okunniga väljare samt fångar upp hatmänniskor. Slickade, unga snedbenor som skickas att sitta i riksdagen och att peta ner Sverige på listan över jämställda parlament.

Även här diskuterar pressen vitt och brett om hur ”die Schwedendemokraten” tar plats i den svenska politiken. Tonen är lite besviken. Sverige har ju så länge varit stort förebildsland med oklanderlig välfärd och demokratiska värderingar. Namn som Pippi, Billy, Volvo, Wallander och ABBA har gjort Sverige till ett välmående sagoland och drömdestination för så många tyskar. Nu kommer nya namn som fläckar ner denna image, Jimmie Åkesson är ett av dem.

Jag är så otroligt besviken. Jag är gift med en man som knappt har släktingar på grund av att de två tidigare generationerna i princip helt utrotades i Auschwitz-Birkenau. Historien kan lära oss så mycket och ändå lyssnar vi så lite.  

Stod en stund och glodde på Autobahn i går. Vägarna är bra i Tyskland och viktiga. Man bygger, fixar och donar. ”Tyst asfalt” ska det vara, Flüsterasphalt, Autobahn ska vara bekväm och slät och fin att åka på. Alla får åka på den också. Andra länder, t.ex. Italien, Schweiz och Frankrike, bygger stationer för motorvägsavgift. I Tyskland får alla privatpersoner åka genom landet hur de vill. Jag förstår inte riktigt varför, men det är fint att någonting är gratis och öppet för andra.

Där stod jag alltså och glodde och funderade på asfalt samtidigt som valet i Sverige snurrade i huvudet och södra Tyskland än en gång utsatts för ett otäckt amokdåd. Allt kändes bara som en otäck soppa. Vem som helst kan tydligen bli styrd av nynazister, vem som helst kan bli ihjälskjuten var som helst.

Hittills i Tyskland, liksom i resten av världen, har det främst varit män som löpt amok. Jag minns så väl de så kallade ”school shootings” i Erfurt 2002, Emsdetten 2006 och Winnenden 2009, händelser som chockade landet. Ingen ville förstå att dessa tonårsgrabbar kallt skjutit ner både skolkamrater och lärare.

Nu har ännu ett skottdrama lagts till listan av tyska amokdåd, men sedan skottdramat i förrgår är inte ”Amok laufen” längre något manligt fenomen här i landet. Det bor 48 000 personer i den lilla staden Lörrach i förbundslandet Baden-Württemberg och här dödade en 41-årig kvinna advokat sin man med skott i huvud och hals framför ögonen på sin femårige son som hon sedan slog medvetslös och kvävde med en plastpåse. Sedan satte hon eld på lägenheten och gick till ett närliggande sjukhus och sköt vilt omkring sig. En person dog och 18 skadades innan polisen sköt kvinnan.

Allt är verkligen trist just nu.

4 Comments

 1. Lotta
  Posted september 21, 2010 at 20:16 | #

  Ich finde das auch schrecklich – die Schwedendemokraten und auch diese unsinnige, verzweifelte Amok-Tat.
  Bleibt nur zu hoffen, dass es die Leute endlich etwas aufrüttelt.
  Leider gab es in Schweden aber schon in der Vergangenheit Anzeichen für diesen Rechtsruck, so ganz aus heiterem Himmel kommt das nicht. Siehe z. B. hier:
  http://www.3sat.de/page/?source=/kulturzeit/themen/144953/index.html

 2. Linda
  Posted september 21, 2010 at 20:36 | #

  Ich denke, dass Leute demnächst merken werden, was es heisst die Schwedendemokraten zu wählen. Menschen sind einfach so unglaublich dumm. Danke für den Link!

 3. Jürgen
  Posted september 26, 2010 at 18:15 | #

  Zum Glück gibt es heute wieder eine Märchenstunde mit ‘Inga Lindström’, so wird mein Schwedenbild wieder zurechtgerückt:-).

 4. Linda
  Posted september 27, 2010 at 12:41 | #

  Hehe, ja Gott sei dank gibt es unsere Inga! ;)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>