© 2010 Linda Schweiz_Fahne

Byråkrattyska som får politiker i Schweiz att nästan skratta ihjäl sig

Schweiz finansminister Hans-Rudolf Merz är dagens hjälte på Internet och bevisar både att politik kan vara roligt och att byråkrattyska ofta kan vara alltför komplicerad, långdragen och helt enkelt extremt komisk. Inför parlamentet måste Merz prata om ökad importmängd av kryddat kött, ett ämnesområde den gode politikern hade mycket svårt att ta på allvar. På slutet säger politikern (skakande av skratt): ”Jag har helt enkelt inte förstått ett ord av det jag just läst upp”. Är det inte helt underbart? :)

I mars i år bjöd bundespresident Doris Leuthard på en liknande show då hon under Nationalrat-frågestunden fick frågan rörande en hästavgift på 20 franc som tillfaller hästförbunden för prövning av hästens prestationsförmåga och hur stor denna avgift blir på ett år. Leuthards medarbetare hade utarbetat ett mycket seriöst och omfattande svar som Leuthard skulle framföra i stora kammaren. En lång stund lyckades hon hålla masken. När hon kom fram till stycket som handlade om hur man testar huruvida hästar är rädda för främmande, skräckinjagande objekt blev det dock för mycket. ”Det här är ju absurt”, frustade hon. ”Ni märker själva vilket värde jag tillmäter den här frågan.”

Svaret på frågan om avgiften var 9 000 franc. ”Men fråga mig inte vad det har kostat att besvara den här frågan”, tillade politikern.

Sällan har jag skrattat så mycket!

3 Comments

 1. Posted september 24, 2010 at 06:01 | #

  Härligt! :-)

 2. Lotta
  Posted september 25, 2010 at 12:19 | #

  Hej Linda,
  Danke dafür!! Herzliche Grüße in die Stadt, mit den meisten:
  ”Im Freien gelegene Schank- oder Speisewirtschaft oder einen im Freien gelegene Teil einer Wirtschaft, wo die Betriebsfläche in erheblichem Umfang mit raumübergreifendem Großgrün bepflanzt und der Verzehr mitgebrachter Speisen möglich ist.”
  Viel Spaß! :-)

 3. Linda
  Posted september 25, 2010 at 18:57 | #

  Haha! Daumenregel: Geschriebene Sätze sollten sich am besten über mindestens acht Zeilen Strecken! ;)

  Lg von der Autobahn zwischen Stuttgart und München!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>