© 2010 Linda IMG_4896_700

Bauhaus-kartonger istället för Bauhaus-dröm

Hela lägenheten är full av fula flyttkartonger och jag drar mig in i det längsta innan jag tar itu med glömda byrålådor och askar fulla med prylar som man varken vill ha kvar eller slänga.

Flyttprojektet har blivit lite komplicerat. Ok, den snälla tyska lagstiftningen har ändrat reglerna och säger nu att man som hyresgäst INTE behöver måla den gamla lägenheten och lämna tillbaka den i exakt det skick man intog den en gång i tiden. För oss, som bott i den här lägenheten i över sju år, är detta förstås en stor fördel. Varför ska allt slitage bäras av hyresgästen? En lägenhet slits när någon bor i den, men det är numera hyresvärdens problem. Med rätta!

Frid, fröjd och pannka skulle man därför kunna säga på tyska om detta. Men så lätt är det tyvärr inte. Vår hyresvärd kräver ändå av oss att vi ska måla och vi vågar inte sätta emot. För hur man än vrider och vänder på det kommer vi alltid fram till att vår hyresvärd faktiskt sitter på mer än 2 000 euro som tillhör oss – den s.k. kautionen, tre månadshyror som betalas in som säkerhet när man man flyttar in någonstans. Dessa kulor vill man förstås ha tillbaka. Så om vi skulle få för oss att inte vilja måla är risken rätt stor att hyresvärden hittar tusen saker i lägenheten vi måste ersätta: en repa där, ett hål i väggen där, osv.

På torsdag kommer mäklaren och ska fota hela lägenheten samt smälla upp den överallt på Internet. Sedan är det visning som gäller för hela slanten. Helst vill mäklaren ha nyckeln när vi åker till Tel Aviv så att han kan visa lägenheten själv, men det känns inte så himla roligt att ha främmande människor springande bland våra saker när vi inte är hemma. Problemet är förstås att vi då riskerar att mäklaren inte hittar någon ny hyresgäst till den 1 december, vilket i så fall innebär att vi måste betala även för december. Suck! Det är dubbelhyrorna som gör mest ont.

I dag kom en flyttfirma och värderade vad flytten skulle kosta. De vill ha 1 200 euro plus några hundra för att montera upp köket i den nya lägenheten och ansluta gasspis, dvs. 2 000 euro. Helt galet! Det märkliga är att en kompis till mig flyttade med sin familj från en fyra till hus med samma firma och då tog de bara 900 euro. En flytt av vårt tvåmannabohag från vår pluttiga tvåa till trea i innerstan kostar alltså det dubbla …. tydligen stod vi där i våra hemmatofflor och såg ut som Sue Ellen och JR, inte fan vet jag. Grrrr!

I morgon kommer i alla fall flyttfirma nummer två för att ta sig en titt och förhoppningsvis är deras pris lite mer humant.

Är verkligen lite nervös inför mäklarbesöket. Tycker själv att allt ser ganska bra ut. Har fejat lite i köket.

Och satt upp Daniel och Vickan ovanför vår brudtårta. Den där sverigebonusen, ni vet! ;)

Just nu sitter jag och funderar på om jag ska ta ner min lyckoaffisch. Den är ju så himla nördig, men å andra sidan är ju jag det också.

Äsch, vad som händer och hur jobbigt det än blir har vi hittat vår drömlägenhet och det finns inte en smolk i världen som kan sabba den söta bägaren! Och bägaren ska hur som helst vara halvfull, inte halvtom. Så det så!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>