© 2010 Linda OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det enade Tyskland firar 20 år

I november förra året var det 20 år sedan muren föll. Den 3 oktober 1990 upphörde slutligen den Tyska demokratiska republiken (DDR) att existera, därför firade man nationaldag i går och medierna kör öst/väst-teman precis hela tiden. 

Fortfarande kämpar man på vägen tillbaka till ett enat Tyskland, något som visat sig vara svårare än man hoppats. På många plan är landet fortfarande uppdelat i öst och väst.

Jag måste medge att jag är helt uppslukad i ”Ostalgi” och tragiska DDR-historier. Bundeskanslerin Merkel berättar i tidningen om hur hon hon tågluffade genom Sovjetunionen, ockuperade lägenheter och hur hon var tvungen att studera Marxism och Leninism för att överhuvudtaget få doktorera. Andra berättar om hur man i skolan inte pratade om ”200 år före kristus” utan ”200 år före vår tid” och hur man fick köpa bananer två gånger om året. Folksbilen Trabant hade en väntetid på 10 år, barnen gick i skolan sex dagar i veckan, ungdomar till systemkritiker fick inte studera och bara hushåll med befogat intresse tilläts ha telefon.

I går ägnade jag förmiddagen åt att lipa framför filmen Die Mauer – Berlin ’61 som handlar om en familj som splittras av muren. Hans und Katharina Kuhlke är på födelsedagskalas hos vänner i Västberlin när beskedet kommer att DDR stänger gränsen. Genom resten av filmen får man följa deras kamp att försöka hämta sin 14-årige son som blivit kvar i Östberlin.

Innan muren byggdes rörde sig folk relativt fritt mellan öst och väst. Därför är historierna många om familjer som splittrades för 28 år då gränsen huxflux stängdes. Många kunde sedan aldrig riktigt kunde hitta tillbaka till varandra efter återförenandet. Nästan tre årtionden av liv i två olika världar hade skavt ett alltför stort tomrum.

I dag är återförenandet en ännu pågående och seg process.

En aktuell marknadsstudie visar exempelvis att endast sex öst-produkter har en bekanthetsgrad på 50 procent i forna Västtyskland. I östra delarna av landet väljer var fjärde person utifrån om produkterna härstammar från öst eller väst. I västra Tyskland har detta bara betydelse för var tionde person.

Man hade hoppats på en snabb återförening, men vissa sår behöver några generationer på sig att läka och det här var ett sår som skar genom ett helt land.

Foto på förhörsrum i det forna DDR: © Rolf Wenkel / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>