© 2010 Linda 20101016-153513.jpg

Det här med IKEA

Första dagen tillbaka i München och vi startar stenhårt med svensk möbelångest. Vi behöver en ny arbetsplatta till köket, vilket självklart förde oss genom hela labyrinten med inredningsförslag och småprylar med svenskt hurtiga namn. Trängseln var så enorm att jag funderade på hur München kunde överleva så länge med bara en IKEA. I lydiga flockar strömmar folk i pilriktning, fyndar gula kassar fulla, kämpar med uttal av Torbjörn, Skruvsta och Lyksele samt mumsar lax, köttbullar (ofta uttalat som ”kottbolask”) och dajmtårta i Ingvars möbelparadis.

Och visst rycks man med! Särskilt i ”Schweden-Shop”, där min barndoms alla lyckopiller står uppradade: remmar, kexchoklad, hjortronsylt, kex, djungelvrål …

I dag köpte vi inte ett jota. Kanske var kontrasten hummus-lingonsylt för stor. Eller så var det helt enkelt en vanlig panikdag med felparkade bilar, skrikande ungar dumpade i Smålands bollhav och bara alldeles för mycket krimskrams och svåra beslut framför sega dataplaneringsprogram.

IKEA är samma sak över hela världen. Man måste bara älska och hata stället på samma gång. :)

2 Comments

  1. Lotta
    Posted oktober 17, 2010 at 11:00 | #

    Man kann sich schon wundern, wie es Ikea gelingt, immer noch so viele Leute anzuziehen. Habe mal gelesen, dass Ikea für die Deutschen eine Art schwedisches Disneyland ist und die schwedischen Namen bereits ein Teil des Erlebnisses: ”Wer sich Leksvik, Rekdal, Trevlig, Snuttig, Droppen und Flimrick gekauft hat, der lacht sich schon mal tot, bevor er die Möbel gekauft hat”. (aus dem Buch: Rüdiger Jungbluth, Die 11 Geheimnisse des Ikea-Erfolgs). :-)

  2. Linda
    Posted oktober 18, 2010 at 15:48 | #

    Disneyland ist gut! Ich glaube das fasst das deutsche IKEA-Erlebnis ziemlich perfekt zusammen. Eine Sache ist sicher: Dort sind viel zu viele Kinder. Bin seitdem tot krank – Megerkältung mit schwindlichem Kopf.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>