© 2010 Linda IMG_5514_700

Baumarkt-orgie eller „Funderingar om varför tyska toaletter har glasögon“

Tyskarna gillar sina byggvaruhus, sina Baumärkte som finns precis överallt som färgglada byggklossar utanför städerna. Över 2 500 stycken finns det i landet och i Frechen kan kedjan Bauhaus skryta med Europas största byggvaruhus (30 000 kvadratmeter). Jag har lagt märke till att Sverige har importerat flera stycken av dem så jag antar att tyskarna helt enkelt kan det här med att bygga, fixa och dona.

Att gå på Baumarkt är något jag gärna gör. Alltid finns det någonting man behöver – nya krukor till köksväxterna, en skruv till någon gammal hylla, lite färg till den där ramen man ju vill måla eller mer fundamentala förnödenheter som t.ex. toalettsitsar.

Till vårt nyrenoverade badrum var jag på jakt efter en flashig toasits häromdagen. För att göra denna trista uppgift lite roligare bestämde jag mig för att åka till Hornbach som inte bara är stans största Baumarkt utan också är målad i bästa färgkombinationen man kan tänka sig – rosa och orange.

Här finns det till och med en drive-in för den som snabbt vill plocka upp några take-away-brädor.

Och man kan stanna upp och skratta så där tonårsaktigt åt skyltar med knasiga budskap. ”Enorm: säckvara” låter lite smutsigt med tanke på att säck på tyska också kan betyda en viss del av det manliga könsorganet (börjar på p och rimmar på tung). ;)

Sedan kan man fortsätta vara löjlig och ifrågasättande utlänning. Är det någon mer än jag som förvånat konstaterat att toalettsits heter ”Klobrille”? Det kan översättas med så mycket som toa-glasögon. Den tyska logiken menar uppenbarligen att en toalettsits påminner om ett par brillor – för en cyklop antar jag så det behövs verkligen en stor portion fantasi för att hänga med!

Fanken vad jag saknar mitt gamla liv före flytten. Då kom jag hem från Baumarkt med pyssel- och knåpprylar samt stora mängder onödigt prydnadstjosan till balkongen. Nu står jag seriöst och diskuterar toalettsitskvalitet med andra kunder. Dessutom börjar det ta på krafterna att sova här, äta där och duscha hemma hos polarna.

Ja, jösses.

2 Comments

 1. Posted november 23, 2010 at 01:29 | #

  Tack för ”Sackware”. Hade också skrattat.
  Hornbach finns förresten också i Sverige.
  De stora byggmarknaderna är så som Ikea: man köper alltid något man frågar sig efteråt om det verkligen behövdes…

 2. Linda
  Posted november 23, 2010 at 18:10 | #

  Japp, brädorna skapar tydligen en måste-handla-grejer-atmosfär!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>