© 2010 Linda 477185_R_by_Daniel-Rennen_pixelio.de

Akut terrorvarning över Tyskland

Den misstänkta bomben på ett flygplan på väg från Namibia till München visade sig vara ett säkerhetstest. Men oron fortsätter att koka och det är svårt att undgå att säkerheten har skärpts till ordentligt i Tysklands större städer.

Det var i onsdags som inrikesminister Thomas de Maizière höll presskonferens och utfärdade en akut terrorvarning för hela landet. Varenda flygplats, tågstation och offentlig plats bevakas därför numera stenhårt av poliser i skottsäkra västar. Tydligen ska all julsemester ha dragits in helt för poliskåren. På centralen här i München har man infört stränga säkerhetsslussar för att komma in i byggnaden.

De Maizière har hittills inte velat uppge några detaljer, men tydligen finns det konkreta tecken på att ett terrordåd är planerat för slutet av november.

Panik leder förstås till förhastade slutsatser och plumpa, rasistiska uttalanden – som när Berlins senator Ehrhart Körting (SPD) häromdagen uppmanade folk att anmäla ”konstigt utseende eller arabisk-talande grannar till myndigheterna”, något han efter stark kritik fick be om ursäkt för.

Det skulle förstås kännas bättre om allmänheten kunde få lite mer information. Förra året varnade man för terrordåd på Oktoberfest, men som tur var hände ingenting. Nu säger man att de berömda tyska julmarknaderna är hotade. Jag skulle så gärna vilja veta om det vilken substans det finns bakom de här varningarna. Det kan ingen svara på utom de Maizière och det är förstås mycket politik bakom kulisserna till sådana här allvarliga uttalanden.

På måndag ska det i alla fall smälla någonstans. Dumt att jag måste till centralen och ta tåget till en intervju just den dagen.

Foto: © Daniel Rennen / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>