© 2010 Linda WMarkt

Hälsningar från ett Tyskland i adventsstämning

– Nu har det inte skrivits något i dag heller, tjuter en av mina trognaste läsare titt som tätt nuförtiden.

Det är plastpappa Leffe som har mig som startsida på datorn. En riktigt sopig startsida har det varit den senaste tiden, snart lär jag nog bli utbytt mot någon roligare sida. Men bloggande i en röra av kartonger, slipdamm, sprutande vattenledningar och byggställningar i varje rum går inte särskilt bra. I dag har vi i alla fall fått värme samt varmvatten, vilket ni kan tro att jag har saknat de senaste veckorna.

Medan flytt och renoveringar har tagit upp all fritid och en stor del av den tid jag förut använt till sömn har stan ändrat ansikte utanför och tagit vinterskrud. Snön lyser vit på taken och på gatorna har jag hört folk diskutera århundradets vinter. Ja, folk är riktigt exalterade över vintern.

Och mer än så. Nu i advent får tyskarna leva upp som de alltid gör den här tiden på året. Var och varannan bär tomtemössa, julgranar och ljusslingor pryder gågatorna och det knapras Lebkuchen från Nürnberg på nästan alla caféer. De otaliga julmarknaderna har slagit upp portarna och ångande Glühwein langas ut genom fönstret på små Hans-och-Greta-stugor från halv tio på morgonen. Pepparkakor, brända mandlar och hembakad konfekt sprider en fantastisk doft av kanel och socker över hela centrum.

Jag får massor av Sverigebesök framöver: Mamma och Leffe är på gång nu på torsdag och veckan efter det kommer pappa. Julstämningen ska så småningom ta över även hos oss. Jag har dammat av julgransfoten och rotat rätt på julgranskulorna och glittret. För är det någonstans man lätt rutschar in i julstämning så är det nog bröderna Grimms Tyskland.

Och för dig, Leffe, blir det en extra Glühwein nästa vecka för dålig uppdatering den senaste tiden! :)

Foto: © TiM Caspary / pixelio

One Comment

  1. Posted november 30, 2010 at 01:50 | #

    Mitt tyska hjärta längtar efter julmarknaderna med Glühwein. Skall till Berlin nästa veck :D

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>