© 2010 Linda IMG_5584_klein

Prenzlauer Berg hos oss också

I Berlin yuppifieras stadsdel efter stadsdel. Det saneras, piffas upp och rensas bland hyresgäster. Kantstötta ölställen får ge plats åt latte och macbook-vänliga loungecaféer. Ut går de gamla originalen, in kommer hipsters och välställda. Prenzlauer Berg är väl ett klassiskt exempel.

I München är man inte mycket sämre. Här runt Gärtnerplatz byggs det för fulla muggar. På vår innergård har man totalsanerat ett gammalt hyreshus och kränger nu framgångsrikt de topputrustade lägenheterna för en miljon styck. Vårt blygsamma hus är ett de handfull byggnader som inte har stamrenoverats och pimpats till det oigenkänneliga.

I går hade vi besök från Berlin och efter en rejäl sopplunch på mysiga caféet Zappeforster på Corneliusstr. 16, tog vi en sväng förbi nyöppnade Le pain quotidien för att köpa lite franska bakelser. Där inne satt det trendiga Gärtnerplatz-folket och åt belgiska våfflor och quiche för dyra slantar. Lite för in och tillrättalagt. Ni vet – solglasögon när det inte är soligt och kombinationen longboard och leggings. Vi shoppade chokladfyllda Èclair och gick hem till oss istället. Jodå, gott var det så jag vill inte klaga för mycket.

Snön ligger djup här på Gärtnerplatz. Det är så vackert att gå genom stan när den ser ut som en saga. På bilden ser ni Gärtnerplatzteatern med byggkranar i  bakgrunden.

2 Comments

 1. Lotta
  Posted november 29, 2010 at 21:40 | #

  Erst mal herzlichen Glückwunsch zur neuen Wohnung!
  Schön schauts aus das Gärtnerplatztheater im Schnee.
  Eigentlich hat es doch ziemlich lange gedauert, wenn das Glockenbachviertel erst jetzt aufgerüstet wird. Das Lehel auf der anderen Seite ist ja schon seit Jahrzehnten ziemlich teuer. Hätte gedacht, dass alle Innenstadtviertel im U-Bahnbereich mehr oder weniger teuer geworden sind.
  Vergleicht man aber München mit z. B. Stockholm, so kann man in München doch noch recht günstig wohnen (außerdem bessere Gehälter, besserer Arbeitsmarkt).
  Gibt es eigentlich das Joe Penas noch? Wenn ich mich recht erinnere, lag das doch auch in der Nähe der Baaderstraße. Das war bei der damaligen Schweden-Clique ein sehr beliebter Treffpunkt – In-Getränk: Margeritha aus der Glaskanne. ;-)
  Wie muss man sich die Kombination ”longboard och leggings” vorstellen? Ist das die deutsche Version von ”Oben Perlenkette, unten Hunter-Gummistiefel, dazwischen Canada-Goose-Jacke”? :-)

 2. Posted november 30, 2010 at 01:46 | #

  ”Trend” hat eben mehr Kohle als ”Original” ;)
  Gillar ordet yuppifieras :D

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>