© 2010 Linda IMG_5680_klein

En tripp till ”Hatstad” med nordbayerskt trä i överflöd och trolska vinterlandskap

Det är som vanligt kaos som gäller när det snöar i Tyskland. Så här går det till: Tysk ett säger till tysk två ”det ska snöa som attans på torsdag”. Tysk två säger till tysk tre ”det ska bli ett sjujäkla snökaos på torsdag”. Sedan rullar den muntliga snöbollen och tyskarna fyra och fem googlar och lusläser vädret bara för att konstatera att det verkligen ska snöa och eftersom alla pratar om det kommer det nog att härska extremt oväder med strejkande tåg och en igenproppad Autobahn. Ibland känns det som att det hela blir en självuppfyllande profetia. Alla blir liksom så uppskruvade av dåligt väder – i synnerhet snöoväder.

En kollega till mig satt fast på Autobahn i sex timmar i går på väg från Dresden till München. Hela bundeslandet Sachsen var igenpluggat av olyckor orsakade av snöstorm, hala körfält och en massa panik. Redan i förrgår utfärdades ovädersvarning för hela fristaten där uppe.

Och eftersom ett snöoväder var på väg norrifrån söderut var det jag som bokade tåg en dag tidigare på väg mot Haßfurt någonstans på Bayerns nordligaste gräns, på vischan någon timme bortom Bamberg.  Jag hade ett pressmöte där i dag på morgonen och ville inte riskera att komma för sent på grund av att Deutsche Bahn som vanligt rostar ihop i kylan och tågen självdör av tusen anledningar vi betalande passagerare inte får nys om.

Ja, Haßfurt måste nog vara det fulaste namn på en ort jag någonsin hört talas om, skulle väl heta ”Hatstad” om den låg i Sverige. Snabb googling visade på runt 5 000 invånare och det var lite spännande att kliva av på den slitna tågstationen. I jakten på en taxi gick jag in på tågstationsbaren, där sammanlagt fem gäster. Två som satt i baren var väldigt fulla och sönderslagna i ansiktet. De tre andra var klädda i jobbarkläder och drack bubbelvin medan de spelade Motown-hits i jukeboxen. Där väntade jag ganska länge innan en av byns två taxibilar dök upp.

På hotellet fick jag ett rum med inredning i trä, trä och åter trä! ;)

Jo, jobba måste man.

Verkligen ett rum som passar en träig liten svensk.

Ni glömmer väl inte hur katolskt Bayern är? Undrar hur många hotellbiblar det finns i världen.

På eftermiddagen var det dags att åka hem. Det är nog inte lika mycket snö här som i Sverige, men vackert är det ändå så att det förslår.

Det blev lite fotoglädje på tåget som faktiskt ”bara” var 90 minuter försenad denna kalla torsdag.

Det kanske finns troll i Tyskland ändå. I alla fall såg allt så trolskt ut när jag åkte genom landskapen i dag.

Och solen gick ner någon gång på den långa vägen.

Och så var den långa resan slut. Nu sitter jag och skriver ihop dagens intervjuer.

2 Comments

  1. Jürgen
    Posted december 17, 2010 at 13:53 | #

    Manchmal verirren sich ja wieder Elche nach Bayern, dann gibt’s hier ganz sicher auch Trolle.

  2. Linda
    Posted december 18, 2010 at 19:13 | #

    Ich hoffe! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>