© 2010 Linda Laboum

30 år La boum/ Die Fete – Eltern unerwünscht

I dag för 30 år sedan hade den fantastiska filmen La boum premiär i Frankrike och blev årets absoluta biohit och samtalsämne på precis varenda skolgård. Filmen handlar om det outtröttliga temat boy meets girl: Sophie Marceau (då 14) spelar 13-åriga Vic som flyttar med sina föräldrar till Paris. Pojkar och fester står i fokus. Föräldrarna skiljer sig. Vic möter stora kärleken. Hormonerna sprudlar. Sex, kärlek, drama, dans i en tonårskastrull.

Filmen slog som en bomb i hela västeuropa och blev tonårsfilmernas stora kultrulle samt kassasuccé främst i Frankrike och Tyskland. Den 11 december 1981 hade La Boume biopremiär i Västtyskland med titeln Die Fete -- Eltern unerwünscht.

Här stöter jag hela tiden på folk som får något vått i ögat när vi pratar om La boum. För många är tungkyssar och tryckare för evigt förbundna med denna klassiker. En sak är säker. Bättre soundtrack får man leta efter. Reality av Richard Sandersson blev den europeiska tonårstidens ledmotiv:

2 Comments

  1. Lotta
    Posted december 17, 2010 at 11:14 | #

    Das vermisse ich in Schweden: wirklich gute französische Filme. Schade, dass in Schweden fast überall die gleichen amerikanischen Mainstream-Filme laufen. Hoffe, das Theatiner bleibt den Münchnern noch lange erhalten.

  2. Linda
    Posted december 17, 2010 at 13:18 | #

    Ja, da hast du Recht. Schweden ist oft viel zu viel Hollywood-lastig.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>