© 2010 Linda IMG_5751_700

DE(MUC) önskar God Jul

Från ett gnistrande vitt München vill jag passa på att önska God Jul. Jag har ju ägnat helgen åt att fira tysk jul och den skiljer sig alltid extremt mycket från jularna i Sverige med julbord, Kalle, julotta och Stilla Natt. Mycket av tiden tillbringade vi hemma hos mina svärföräldrar vars trädgård ser ut som en vintersaga när snön ligger djup.

På julafton hämtade vi Saschas systerson från flygplatsen (han bor i USA) och strövade med honom över de sista julmarknaderna.

Där drack vi Glühwein och pratade om hur tyskar uppfattas i USA. Systersonen hävdade att den enda tyska nämnvärda musikexporten är Rammstein, ville inte godkänna att Kraftwerk är ruskigt stora och menade att tyskarna har sämst musiksmak i världen – eller är i alla fall kända för det. Eftersom ett medelålders julfirargäng bakom oss började sjunga tysk schlager precis då var det lite svårt att argumentera emot! ;)

Eftermiddagen tillbringade vi framför brasan och pratade om sånt man pratar om när man inte setts på sex år – ungefär allt.

Som varje jul får ett vackert djur sätta livet till. För min Sascha ska det ligga en ångkokt hummer på bordet till jul.

Juldagen är för oss födelsedagsfirande hemma hos svärfar. I år fyllde han 69. Champusen korkades upp.

Bordet dignade av läckra smårätter. Samtalsämnet var i huvudsak politik och alla skelett politikerna har i garderoben. Några av gästerna levererade t.ex. spännande teorier om att Merkel måste ha varit aktiv inom Stasi och borde spetsas på en påle istället för att styra Tyskland. ;)

Granen i hörnet på vardagsrummet vittnar om att det faktiskt är jul, även om inte en julklapp delas ut och granen bara står där därför att mina svärföräldrar hade nyårsgran när de var små och vill hålla på den traditionen.

Det var alltså min julhelg 2010. Så här på annandagen blir det lite indisk take-away.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>