© 2010 Linda IMG_5766_klein

Tyskland – landet där hälsohemmen fortfarande lever kvar

Så här lagom efter den svulliga jultiden vill jag slå ett litet slag för traditionell tysk kurromantik här på bloggen.

På 1940-talet tog ju den svenska hälsorörelsen fart och mängder av hälsohem ploppade upp över landet med de tyska kurorterna som förebild. Tallmogården var en av de mer berömda anläggningarna, dit man framför allt på 70- och 80-talet åkte för att fasta, äta tarmkost och bada örtbad.

Men i Sverige liksom i Tyskland bromsades hälsohemmens verksamhet när Landstinget i Sverige och Krankenkassen i Tyskland slutade finansiera befolkningens kurortsvistelser. Att fasta på egen bekostnad var inget svenskarna var särskilt sugna på. I dag lägger man hellre pengarna på en spavistelse – ljuvlig massage och lata inpackningar istället för tarmsköljning och pinhunger. Hälsohemmen stängde, ja till och med Tallmogården slog igen för ett tag sedan.

I Tyskland däremot finns de traditionella hälsohemmen kvar även om kurorterna är minst lika överbefolkade med doftande spa-anläggningar. Sjukkassorna skickar som sagt inte var och varannan patient på kur längre – men det är fortfarande inte omöjligt att få åka gratis, t.ex. när man ska rehabiliteras från en sjukdom. Och i ett land, där befolkningen bara blir äldre och äldre finns det förstås fortfarande ett enormt intresse att hålla sig frisk.

Äkta hälsofreaks blir därför inte besvikna i Tyskland – här kan man fasta och göra kurer i lika stor utsträckning som i Sverige för 30 år sedan. Inte är det dyrt heller. För runt 600 euro går det att fasta under läkaruppsikt en vecka på fyrstjärnigt hotell inklusive diverse avgiftande behandlingar.

Själv är jag inte så väldigt spa-intresserad. Hälsa och skönhet kommer ju till främst inifrån, inte utifrån. Därför är jag faktiskt lite sugen att åka på äkta hälsoresa à la Stig Helmer Olsson. Och det bara kryllar av spännande kurorter att besöka. För er som är intresserade  finns en rad erbjudande från hela Tyskland samlade här.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>