© 2010 Linda Puppe-595x600

Tyska kvinnor föder barn igen!

Jag ligger däckad i postjulfirandeförkylning och omtänksam make får ränna runt i Glockenbach efter alla delikatesser jag behöver för att bli frisk: Citroner, goda ostar, valnötsbröd från bageriet på Gärtnerplatz och glass.

Samtidigt är jag alldeles hispig eftersom bästisvännen Anneli i Helsingborg ska föda barn i dag. Själv är hon inte lika nervös – med bäbisväskan packad lät hon över Facebook meddela att hon var på bio i dag. Jaja, the Swedish Way skulle jag vilja kalla det.

Här i Tyskland firar man i dag att det har fötts hela 18 000 fler bäbisar i år än under 2009 – och detta trots att antalet kvinnor i fruktbar ålder har minskat. Färre kvinnor producerar alltså fler medlemmar av den nya generation som det här landet behöver så otroligt mycket. Bara som ett exempel: Det bor fler pensionärer i Tyskland än det bor människor i Australien. Hela 665 000 nya små tyskar har det bakats i den nya babyboom-ugnen.

Sedan 1964 har kurvan för barnafödande konstant pekat neråt. Först 2007 bröts denna trend då bundesregeringen införde föräldrapenning. Nu sprängs alla rekord.

Experterna kan inte förklara varför. Redan förra året slog prognoserna fel. Trots krisår och ökad arbetslöshet ökade barnafödandet både i Väst- och Östtyskland.

Tyskarna har helt hittat lusten att skaffa barn – till glädje för både dem själva och politikerna.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>