© 2010 Linda Schweine_klein

Silvester närmar sig

Nu går 2010 mot sitt slut och man lullar in i en lite småmysig och lite melankolisk stämning med funderingar på både det som varit och det som komma skall. Det blir ett lugnt firande för min egen del – inga raketer på Reichenbachbrücke, ingen ostfondue nersköljd med oändliga mängder prosecco, inga långa promenader i kall klänning och högklackat genom en klockan-fyra-stad, där precis alla människor letar efter en ledig taxi. I år stannar jag ensam hemma framför ”Dinner for one”. Förkylningarna avlöser varandra i vårt hushåll och det känns som om kroppen vill säga någonting i stil med ”semeeeester nu!”.

Det här med ”Dinner for one” (eller ”Grevinnan och betjänten” som den heter i svensk översättning) är ju något som jag växt upp med hemma i Sverige, där den visas ända sedan 1976. Vad jag länge inte visste var att tyskarna är om än ännu galnare i denna svart-vita gamla rulle. Sketchen som här heter ”Der 90. Geburtstag” spelades faktiskt in av tysk TV i Hamburg 1963.

På nyår handlar det mycket om tur här nere. Är det kanske någon som lagt märke till att man i Tyskland har ”Schwein” när man har tur? Grisen räknas ju som lyckobringare över hela världen och här nere är det lite tradition att skänka bort marsipangrisar just på nyår – helst i kombi med fyrklöver och flugsvamp (betyder också tur enligt gammal germansk folktro). Lika populära som present är chokladnyckelpigorna som står på varenda tysk godishylla. Tyskarna är måna om sina lyckobringare.

Själv har jag fått två fina hästskor av morfar som jag kanske passar på att hänga upp i nya lägenheten i morgon. Jag vet inte hur det är i Sverige, men här hänger man enligt traditionen upp hästskor ovanför dörrarna just på nyårsafton.

Vi får väl se om det blir lite extra ”Schwein” för mig 2011!

Foto: © Josef Türk Jun. / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>