© 2011 Linda Eurovision_klein

Nytt år – ny schlageryra och Lenafeber!

Tidigare i dag lanserade SVT ”Mellowebben”, ett krypin på nätet för alla melodifestivaltokiga med rara Elsa Billgren som programledare. Redan i början på februari drar Sverige igång av bara tusan med deltävlingar – som vanligt späckade av kända och okända artister. Vi svenskar är ruskigt rutinerade på det här med melodifestival och med åren drar vi bara ut mer och mer på schlagerkalaset.

Tyskarna har aldrig lyckats skapa någon melodifestivaltradition. Uttagningar – was? Jaha, vem ska få tävla för oss i år? Nun gut … eh … du sjunger bra, kan inte du ta och åka? Och så alla som rycker på axlarna och säger ach, vem tusan tittar på Eurovision? Tills kändisprogramledaren Stefan Raab drog igång en tysk casting-show förra året och silade fram Lena, en tonårig klämmig schlagersensation som tog hela landet och Europa med storm med sin seger i Oslo.

Något jag redan nu med all säkerhet kan säga om Tyskland 2011 är att Lena Meyer-Landrut kommer att vara hetaste namnet – i alla fall fram till den 14 maj. Då ska Lena nämligen upp på scenen igen, den här gången på hemmaplan: som Tysklands representant i Eurovision Song Contest i Düsseldorf.

För tyskarna har inte riktigt samma kläm som vi svenskar på det här med helig schlagerfestival – att skicka samma människa två år i rad att ställa upp finns inte på kartan i Sverige (i alla fall inte sedan Family Four på 1970-talet). Men dylik blygsamhet struntar tyskarna i och hoppas nu på en ny Lena-seger. Men det bjuder vi väl på när Tyskland äntligen kan kalla sig äkta modern schlagernation.

Det är inte lika mycket fart på den officiella Eurovision-sajten som på den svenska, men här kan ni hålla er informerade om Europas schlagerresa till Düsseldorf.

Foto Logo: © EBU
Foto Lena: © Indrek Galetin (EBU)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>