© 2011 Linda 7

Världens minsta hotell ligger i tyska Amberg

Inte så värst långt ifrån mig ligger världens minsta hotell – Eh’häusl heter det och byggdes år 1728 av en mycket speciell anledning: Den bayerska lagstiftningen på den här tiden ville nämligen minska barnafödandet bland de fattiga. Detta innebar olika saker, t.ex. att vissa grupper inte alls fick gifta sig. I Amberg sade lagen att bara den fick säga ja i kyrkan sig som hade ett skuldfritt hus i sin ägo.

Därför tog en giftassugen ungkarl utan särskilt tung pengapung och byggde det billigaste hus som var möjligt, i en 2,5 meter bred lucka mellan två andra hus. För förälskade par blev Eh’häusl efter det nyckeln till lycka – man köpte det inför bröllopet och sålde det sedan till nästa mindre beställda par. Därför heter också huset som det heter – Eh’häusl betyder ungefär äktenskapsstugan.

2008 totalrenoverades det lilla huset och används i dag som lyxhotell. En person eller ett par kan checka in i taget och ni kan tänka er vad många romantiska semestrar det har firats i de små gemaken. Mamma är i alla fall ruskigt sugen på att åka dit.

Foto: © Stadtbau Amberg GmbH, www.ehehaeusl.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>