© 2011 Linda Sverige Sommar 2007 089_klein

Att ringa hem

För tillfället har jag ett flertal projekt där jag måste prata ganska mycket med folk i Sverige. Och det slår mig varje gång hur olika dessa ”affärskontakter” är.

I tre av fem telefonsamtal till Sverige skojas det friskt på telefon. Människor jag aldrig pratat med tidigare skrattar och berättar att jag bör vända mig till någon av kollegorna nästa gång.

”Jag slutar på firman nästa månad. Jag har bestämt mig för att satsa på innebandyn. Vi har ett riktigt bra lag.”

eller

”Det är klart X är här. Han satt just och väntade på att du skulle ringa.”

Någon ber om ursäkt för att samtalet blev försenat.

”Det tog lite extra tid att lämna på dagis i morse.”

Det är ofta så väldigt personligt och trevligt att ha kontakt med folk i Sverige. Surpuppor finns det där som överallt, men i överlag är folk så där yllesock-trevliga.

I Tyskland är folk också trevliga, men på ett lite annat sätt. Sjävklart är det obligatoriska niandet lite av en spärr mot att bli allt för personlig – men man håller sig också gärna till sak. När man e-mailar är man alltid så otroligt artig och tackar i regel för det ”trevliga telefonsamtalet” oavsett hur samtalet var och avslutar med att önska en trevlig dag/vecka/fortsatt arbetsvecka, eftermiddag, kväll osv osv.

Det sköna att jobba med Sverige är att allt är lite mer avslappnat. Problematiskt är bara när man stöter på komplikationer – när man måste kritisera eller säga till någon på skarpen. Man vill inte såra varandra. I Tyskland är det ganska lätt att rappa till någon verbalt.

Tyskar jag känner som jobbat i Sverige berättar ibland hur de i början trampade i klaveret genom att vara för direkta, t.ex. ”Jag kan inte acceptera detta” istället för ”Det vore bra om vi satte upp ett nytt möte om det här”. De kanske tänkte på att ta av sig skorna på svenskarnas fester, men de sociala skoskydden hade de inte koll på.

Det jag gillar med Sverige är att folk låter så glada när de har med främlingar att göra och ofta är väldigt villiga att hjälp till även om de inte själva har någon större fördel av det. Det jag gillar med Tyskland är att saker och ting blir gjorda effektivt.

4 Comments

 1. Posted januari 13, 2011 at 01:14 | #

  Hhhhhm… har det kanske att göra med Småland, att jag upplever mina affärskontakter mer stelt än avslappnande?
  Men ja, över huvud tagit känns det här lugnare.

 2. Linda
  Posted januari 13, 2011 at 16:41 | #

  Jag kanske har lite tur också! :)

 3. Ronny
  Posted januari 16, 2011 at 11:45 | #

  Det är verkligen någon sånt text. I Tyskland måste allt vara ganska officiellt, i Sverige mer icke organiserat eller även kaotiskt. Men Tyskland kan vara otroligt kaotiskt heller, det ser bara organiserat ut ;)

 4. Linda
  Posted januari 17, 2011 at 10:32 | #

  Det stämmer, Ronny! Tyskarna är inte alltid så korrekta och disciplinerade som man ibland tror.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>