© 2011 Linda flagge-deutschland1

Dålig stämning i förbundsrepubliken

Jag fastnade lite extra vid ingressen till en av artiklarna på Spiegel Online i dag:

Tyska lantbruksprodukter är förgiftade med dioxin, tågen skär ihop i kylan, skolelever lider av utbildningskaoset. En hel del går snett i de disciplinerades och korrektas land. Medborgarna är förargade på sin stat. Med rätta?

Artikeln syftar på några av de större stolpskotten på senare tid:

Pisa-chocken från för några år sedan, då Tyskland placerade sig långt ner på listan och fortfarande skvalpar i på jumboplacering.

Stuttgart 21 – politikerna planerade storbygge (en ny tågcentral) och struntade blankt i vad väljarna ville. Stuttgart blev Tysklands ”demonstrationshuvudstad” och i medierna ekade länge det tvivelaktiga polisvåld som användes mot demonstranterna.

Vintrarna när tågen slutar gå … 

Och nu står tyska lantbruket med byxorna nere. Både ägg och fläskkött har förgiftats. Vad jag inte kan förstå är hur fasen det kan vara lagligt att blanda restprodukter från biodieseltillverkning i djurfoder överhuvudtaget. Det känns lika äckligt som att utfodra kossor med benmjöl. I alla fall står man nu där med vetskapen om att 150 000 ton förorenad foder har varit i omlopp sedan ett år tillbaka. Kina har strypt importen av kött från Tyskland och mina cravings efter ett frukostägg på söndagsmorgnarna har dämpats betydligt.

Merkel & co har lite motvind för tillfället.

4 Comments

 1. Lotta
  Posted januari 13, 2011 at 22:12 | #

  … ist die Stimmung in D wirklich so schlecht? Hier in Schweden hört man eigentlich eher, dass die deutsche Wirtschaft boomt und der grösste Handelspartner von Schweden auch die einheimische Wirtschaft mit hochhält.
  Mich wundert es hier in Schweden eher, dass die Leute NIE oder so gut wie KAUM mal protestieren oder sich äußern. Hier kommt es mir manchmal so vor, als würden die Schweden halt einfach alles so hinnehmen – bei PISA ist man ja inzwischen ziemlich unterhalb von Deutschland gelandet, Warteschlangen bei Ärzten/Krankehäusern sind sowieso die Regel, fast jeder 3. Personenzug ist verspätet, die Züge sind veraltet und Zugtickets obendrein teuer, Dioxin wird gar nicht erst überprüft – die schwedischen Routinen sind ausreichend … Gammelfleischskandal hatte man hier auch, als ICA altes Hackfleisch einfach umpackte – doch keiner sagt, so erlebe ich es zumindest, etwas dagegen. Es steht kurz in der Zeitung, wird dann aber anscheinend schnell wieder vergessen. Streiks/Proteste wie in Stuttgart habe ich in meiner ganzen Zeit hier in Schweden noch nie erlebt.
  Und wenn man Leute anruft, ja die sind zwar locker, aber es ist auch oft unerhört mühsam, vor allem, wenn man dringende Auskünfte haben möchte und man auch nach der 10. Mail nie eine Antwort erhält. Für mich ist Schweden auch nach vielen Jahren oft noch ein Rätsel … und ich denke mir auch ganz oft: DAHEIM, ja da ist/war doch alles irgendwie einfacher ;-)

 2. Linda
  Posted januari 17, 2011 at 10:31 | #

  Och jag minns när Kronfågel för ett tag sedan hade en massa glas i kycklingen! ;)
  Jag upplever det som att det är dålig stämning här, men det kanske är exakt samma sak hemma. I så fall är det riktigt trist. Jag hoppas alltid att allt är mycket bättre och trevligare hemma i Svedala! Men så är det nog när man tänker på ”hemma”, man liksom glorifierar.

 3. Lotta
  Posted januari 17, 2011 at 21:20 | #

  Men så är det nog när man tänker på ”hemma”, man liksom glorifierar.
  Da hast du recht! :-)
  Daheim ist eben vertraut und je länger man weg ist, desto besser und schöner war/ist es … ;-) Gebe auch gerne zu, dass ich oft Heimweh nach dem Münchner Leben habe. Deshalb verfolge ich auch mit Spannung deinen Blog, so kann ich manches nochmals erleben. Ich war ungefähr in deinem Alter, als ich nach Schweden gezogen bin. Damals noch jung, ohne Kinder und sonstige Verpflichtungen. Wünsche dir noch viele, viele schöne Tage!

 4. Linda
  Posted januari 18, 2011 at 23:35 | #

  … und ich freue mich sehr, dass du hierher gefunden hast! :)
  Ich verspreche auch, bald wieder neue Fotos aus deiner Heimatstadt zu posten (meine Kamera war gerade kaputt)! Jetzt ist die Stadt so schön frühlingshaft, ja du kennst es ja!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>