© 2011 Linda IMG_2581_klein

En bild säger mer än tusen ord

Jag får ju besök lite då och då från kompisar och den närmaste familjen. De flesta känner till München och vet exakt vad jag pratar om när jag berättar om uteställen, parker eller affärer. Däremot har jag helt försummat mormor och morfar – de känner sig för gamla för att flyga, vilket jag kan förstå. Dumt nog är jag fruktansvärt lat vad det gäller att vara old-school och skriva ut foton och skicka. Och mormor och morfar har ju inget Internet, där man googla upp varenda plats i världen och föreställa sig hur det är att vara just där. Därför har de aldrig riktigt vetat hur jag har det här nere. De har fått pussla ihop sin bild av min stad med hjälp av något vykort då och då, foton på datorn från när mamma varit här och så mina brokiga berättelser tre gånger i veckan på telefon.

Förra veckan fick jag därför snilleblixten (som har tagit tio år) och köpte en film om München och skickade i fint paket till dem. Det pratades bara på tyska i filmen, men jag tänkte att en bild ju säger mer än tusen ord och tänk – det stämde.

I dag kom nämligen ett jättefint telefonsamtal från mormor och morfar Berglund hemma på Stråkvägen, där de har bott i över femtio år. De hade blivit så oerhört glada över att i en och en halv timmes tid få se alla de platser som är min vardag. Tydligen hade jag lyckats få tag på en film som visade upp stan under alla årstider och ur varenda perspektiv man kan tänka sig – med allt från engelska trädgården, Isar och bergen till pampiga museer och kyrkor. Äntligen vet mormor och morfar var vi grillar på sommaren (se bild). Äntligen förstår de lite bättre vad det innebär att sitta och slappa på Biergarten på sommaren, gå på Oktoberfest fram på höstkanten eller värma händerna runt en glöggmugg på vintern.

”Vilken vacker stad! Det här ska jag titta på många, många gånger”, sade min rare morfar.

Så enkelt det kan vara att dela med sig av sin vardag. Kanske ett tips för er andra lata utlänningar med gamla släktingar där ute!

I fall någon är intresserad av München köpte jag den här filmen.

4 Comments

 1. Posted januari 14, 2011 at 09:28 | #

  Hej Linda! Har du en bild på den där surf vågen i Englischer Garten?
  In action alltså? Har försökt förklara fenomenet för folk i Stockholm och inte lyckats. Det behövs nog en bild :-)

 2. Linda
  Posted januari 14, 2011 at 10:08 | #

  Hej Julia!

  Självklart! Kolla här:

  http://www.lindakarlsson.de/demuc/2010/05/04/sa-har-jakla-harligt-ar-munchen/

  hälsar/ Linda

 3. Posted januari 19, 2011 at 01:46 | #

  So true!
  Men stället där jag bor måste jag fota själv. Och det gjorde jag faktiskt för min mormor. Vad bra att du hittade filmen!

 4. Linda
  Posted januari 21, 2011 at 11:54 | #

  Åh, vad duktig du är! Som tur är finns det ju också underbara tjänster som http://www.blurb.com/

  Kramis/ Linda

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>