© 2011 Linda Rosen

Tankar om tysk film och så Hildegard Knef

Härom året kom en tysk film om den berömda skådespelerskan, sångerskan och författaren Hildegard Knef. Jag gick aldrig och tittade på den -- av någon anledning görs det nämligen mycket få bra tyska filmer. På senare år tycker jag bara att Gegen die Wand, Good bye Lenin, Das Parfum - die Geschichte eines Mörders och Wer früher stirbt, ist länger tot höll riktigt bra kvalitet. Ja, och så Schuh des Manitu förstås! :)

Tråkigt och förutsägbart är också att större delen av de tyska filmer som får internationell uppmärksamhet handlar om andra världskriget. 

Filmen Hilde revs i alla fall sönder och samman av filmkritikerna, främst på grund av skådespelerskan Heike Makatsch insats. Ändå var Hildegard Knefs liv så spännande att man borde ha kunnat göra något riktigt bra utav det: debuterade i nazistisk propagandafilm, hade ett förhållande med en av nazisternas filmmakare, tillfångatogs av ryssarna, gifte sig senare med en judisk amerikansk soldat, flyttade till Hollywood och kämpade i flera år för att få roller, återvände till Tyskland, spelade in skandalfilmen ”Synderskan” (Die Sünderin, 1951) som gjorde henne föraktad i hemlandet, men blev genombrottet i USA. Och så tre äktenskap, en massa filmer och så skivor och böcker.

Kanske jag tittar på Hilde när jag inte har något bättre för mig. Tills dess lyssnar jag istället på Hildegard Knefs vackra sång Für mich soll’s rote Rosen regnen. Jag minns att vi lyssnade på den vid några tillfällen på tyskalektionerna på gymnasiet. Redan då tyckte jag att den var väldigt vacker.

Mer om Hildegard här.

Foto: © Gisela Peter / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>