© 2011 Linda Guttenberg

Har nästa tyska förbundskansler världens längsta namn?

I går var Tysklands försvarsminister på nyheterna. Jag var mitt uppe i ett skrovmål pizza och rödvin hemma hos en kompis och lyssnade inte riktigt på vad det handlade om. Men kamerablixtarna smattrade och trängseln kring Dr. Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg (CSU) var som vanligt stor. Ja, så heter Tysklands adlige försvarsminister. Visste inte ens att det var möjligt för en person att ha så många namn – har han månne ett körkort i A4-format?

Jag väljer ju för det mesta rött eller grönt och här i Tyskland får jag ju som (ännu bara) svensk medborgare inte ens rösta. Jag tycker nog att vi har en lite lam regering under Merkel som östtysk allsmäktig moder över en grupp rätt färglösa ministrar och en pajas till utrikesminister … ja och så den garvade och lätt mossige stålfarfarn Schäuble (rullstolsbunden efter att ha blivit skjuten under valkampen 1990) som på senare år fått internetvärlden att mynta begreppet Stasi 2.0 på grund av bundesregeringens försök att censurera och övervaka Internet.

Men försvarsministers zu Guttenberg är ett riktigt fenomen, där är röda som gröna som konservative som journalister överens: Han har en utstrålning som fullkomligen dryper av pondus och självsäkerhet – utan att bli snobbig. Han är ung (född 1971). Han kommer från ett ruskigt rikt föräldrahem och är greve, men gör ingen sak av det. Han moderniserar den tyska armén (vilket borde ha gjorts för evigheter sedan) – ut med de uttråkade 18-åringarna, in med motiverade proffs. Han har en väldigt vacker blond grevinna till hustru, som bl.a. fått extrema kudos av den tyska befolkningen för att ha följt med sin man till Afghanistan för att besöka trupperna där (ingen annan ministerhustru har tidigare följt med sin man till en tysk militärinsats). Som grädde på moset jämför medierna den populäre ministern med Obama.

Hur grön eller röd jag än är, är jag helt hundra på att vi inom snar framtid får en greve från Bayern med världens längsta namn till förbundskansler.

Foto: © www.zuguttenberg.de

8 Comments

 1. Posted januari 27, 2011 at 14:01 | #

  Det roliga med hans namn var ju att någon skrev ett förnamn till (”Wilhelm”) i den tyska wikipedian. Alla medier citerade ur wikipedia och det tog några dagar tills alla hade rättat felet.

  Just nu är det inte så sannolikt längre att han blir förbundskansler. Han har fått hård kritik efter händelserna på segelfartyget Gorch Fock. Många tycker att han inte hanterade krisen så bra.

  Folket gillar ändå att ha en politiker som är lite mer suveränt. Han är ju så rik att han inte behöver göra det. De flesta politikerna stannar ju i politiken eftersom de inte kan tänke sig att göra något annat.

  Om han överlever det är det möjligt att han blir förbundskansler någon gång. Lite konstigt 90 år efter Tyskland blev republik – den siste adlige kanslern var Franz von Papen, och han hjälpte Hitler bli kansler.

 2. Linda
  Posted januari 27, 2011 at 14:08 | #

  Hej Fabian! Tack för dina tankar! :) Roligt det där med det extra förnamnet. Det stormar om Gorch Fock och oppositionen har fått vatten på sin kvarn, men jag undrar om det inte blåser bort.

 3. Lotta
  Posted januari 27, 2011 at 21:06 | #

  Snyggt är han eller hur?
  Katholische Adlige bekommen oft so viele Namen, weil man den Kindern die Namen der Heiligen mitgeben möchte, die die Familie traditionell zum Schutz anruft. Der Hl. Theodor war z. B. ein einfacher Soldat, der dann später zum General wurde, passt doch oder ;-)
  Der Freiherr/Baron kommt im Rang nach dem Graf.
  Ich finde er wäre ein guter Nachfolger von Frau Merkel. Vielleicht finden ihn die Leute auch deshalb so sympathisch, weil er eben auch ein bisschen die Werte des Adels lebt, wie Höflichkeit, Diplomatie, gutes Benehmen und eher Zurückhaltung als snobbige Angeberei. :-)

 4. Linda
  Posted januari 27, 2011 at 23:33 | #

  Visst är han snygg! Ingen fråga om saken. Och jag tror att en adlig kansler blir lite som att ha en kung – appropå att många tyskar nog skulle vilja ha en monarki à la Svedala! ;)

 5. Posted januari 29, 2011 at 23:01 | #

  Den Gorch-Fock-grejen går över.

  Får vi ingen kung tar vi oss en baron och låtsas han vore kung. Men så lite grann har vi ju en drottning. Fast hon bor i Stockholm…

 6. Linda
  Posted februari 1, 2011 at 00:47 | #

  Hmmm … när jag tänker efter skulle jag kunna ta jobbet som kung eller drottning. Synd att ingen har frågat! :)

 7. Martin
  Posted februari 28, 2011 at 01:00 | #

  Det tror verkligen inte jag =)

 8. Linda
  Posted februari 28, 2011 at 17:57 | #

  Haha, inte jag heller LÄNGRE!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>