© 2011 Linda IMG_6042_700

På plats i ”Kölle”

Nu är jag på plats vid foten av Tysklands turistmål nummer ett: Kölnerdomen.

Jag startade min dag på centralen i München med pizza och mineralvatten. Det finns nämligen en snabbmatsrestaurang på Hauptbahnhof som har riktigt god mat – mitt emot spår 16.

Sedan satte jag mig på tåget mot Hamburg. En riktigt härlig andra-klass-resa blev det med kamp om sittplatserna och tjafs med konduktörerna om förseningar och anslutande tåg. Bredvid mig satt en nervös gubbe på väg med sin gumma till Mallis för att semestra på den äldre generationen tyskars älsklingskryssning AIDA (Tysklands ledande kryssningsföretag). En liten bit bort låg restaurangvagnen som serverade stinkande grönkål. Dessutom lekte en hel barnfamilj apa i gången (åter igen drog jag äggstockarna åt mig). Jag som så gärna åker tåg annars. Nej, en riktigt bläh-resa blev det i fem långa timmar.

Men resan fick sin belöning. Vet ni hur mäktigt det är att ta trappan upp från en betongtrist central med stinkande snabbmat, sjaskiga butiker och stressade människor och se det här: Kölnerdomen är en extremt pampig kyrka som är det första man möter när man kommer upp från centralen.

Som jag skrev någon gång måste jag alltid ställa mig en liten stund och fånglo upp mot tornen.

I morgon är det mässa för hela slanten. Jag är riktigt laddad!

2 Comments

 1. Posted januari 31, 2011 at 10:45 | #

  Där ser man hur internationellt Tysklands järnvägar tänker.
  Att ”Ffm Flughf Fbf” står för ”Frankfurt am Main Flughafen Fernbahnhof” vet inte ens tyskarna. De kan bara gissa att ”Flughf” står för flygplatsen.
  Och vem utanför Tyskland vet att Altona är en stadsdel av Hamburg?

 2. Linda
  Posted februari 1, 2011 at 00:43 | #

  Hihi, jag reflekterade inte ens över detta. Är väl så van vid Die Bahn vid det här laget. Tack för ett gott skratt! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>