© 2011 Linda IMG_6136_700

Av Sauerkraut blir man frisk!

Ja, god mat i allmänhet är inte illa när man är sjuk. En falafellunch på Viktualienmarkt gör underverk. Likaså har jag inhandlat påsvis med det som man väl nästan måste kalla Tysklands nationalrätt – Sauerkraut.

För det är inte bara Heidi Klum som uppskattar surkålens goda egenskaper. Förutom att den bara innehåller 20 kalorier per 100 gram är den späckad med nyttigheter: vitamin A, B, K, fibrer, kalium, järn, kalcium och massor med vitamin C. Tydligen ska James Cook har laddat skutan med surkål för att hålla skörbjuggen borta ombord. Dessutom är den bra för magen – i varje tysk fastkur ingår ett ordentligt glas surkålssaft någon om dagen (smakar riktigt apa tycker jag).

Surkål ska även vara bra mot både cancer, gikt, diabetes och mycket annat, bl.a. även förkylning. Så jag har stoppat den stinkande kålen i grytan några gånger och värmt upp den med lite grönsaksbuljong. Sauerkraut-fantast blir jag nog aldrig, men man ska inte skratta och kalla tyskarna ”Krauts” utan att veta om denna stinkande kåls goda sidor.

2 Comments

 1. Posted februari 12, 2011 at 00:29 | #

  Hoppas, att du blir frisk igen snart. :D
  Jag kom förra vecka med Kassler und Sauerkraut till kontoret. Min chef gillade maten.
  Men Sauerkrautsaft – nej tack!

 2. Linda
  Posted februari 12, 2011 at 21:51 | #

  Kassler och Sauerkraut låter som något maken min skulle kunna svänga ihop. I min barndom åt jag alltid kassler med potatismos, det var riktigt gott. Men säkerligen inte nyttigt som Sauerkraut! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>