© 2011 Linda IMG_6267_700

Lite vår och lite kuriosa från mitt München

I dag var en fin dag på många sätt – min lillasyster fyller år i ett Norrtälje alldeles för långt borta. Sedan var vädret så fint att jag tog en liten vårpromenad i stan på eftermiddagen. Folk var fredagsglada och satt i långa rader ute i solen och drack öl.

Genom gamla stan fick turen gå.

Och när jag kom till Odeonsplatz kom jag på att det finns en liten fin historia om lejonen på Residenzstraße som jag gärna vill dela med mig till er.

Fyra lejon står på rad till Residenz-slottet, som var kunglig bostad på den tiden då Bayern hade kungahus och som är Tysklands största stadsslott. Det betyder tur att stryka med handen över dessa lejonhuvud, vilket många gör varje gång de går förbi. Därför är lejonen så välpolerade och fina i nyllet.

Detta bruk går tillbaka till kung Ludwig I, som var kung över Bayern på 1800-talet. Han hade en affär med den betydligt yngre spanska dansösen Lola Montez och allmänheten var inte alls förtjust i sin kungs beteende. En dag hade någon hängt upp en lapp med förolämpningar riktade mot kungen på slottets vägg. Kungen utlyste en hög summa pengar till den som tog fast brottslingen. En dag kom en student till slottet och erkände att han hade skrivit lappen. Istället för att bli arg blev kungen så imponerad av den unge mannens ärlighet att han skänkte honom pengarna. Av tacksamhet och glädje över sin tur klappade studenten lejonen utanför slottet som tack.

Och det gör Münchenborna än i dag.

En fin dag på många sätt, en tråkig på många andra. Mina tankar går i dag främst till mormor som är sjuk. Jag gör mitt bästa för att skicka massor med positiv energi hem till henne. Att vara långt borta från familjen är väldigt jobbigt i sådana situationer. Men i mars ska jag äntligen hem till Sverige en vecka.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>