© 2011 Linda Guttenberg-400x600

Jo, det här med ”kanslern” ja!

Är det inte typiskt: Knappt hinner man blogga i superlativ och på något sätt tro att det är möjligt att en politiker med stjärnglans har tittat upp ur sitt adliga slott för att göra den tyska politiken bara lite mer spännande och kompetent. Knappt har man gjort det så uppdagas det att politikern i fråga har plagierat sitt doktorsarbete och fått hela landet att vilja peta honom från tronen som försvarsminister och potentiell framtida kansler. Ja, tjena. Det var helt enkelt för bra för att vara sant.

Det är slut på sötebrödsdagarna för zu Guttenberg. I medierna handlar det bara om ”Guttenberg-affären”, ”Plagiat-affären” och huruvida han måste avgå. Damtidningarna svullar i titlar som ”Vi ska klara det här tillsammans” och flashar foton på zu Guttenberg och hans vackra hustru när de tittar sorgset in i kameran. Ja, jösses.

Upp som en sol och ner som en pannkaka, säger man i Sverige. Jag försvarade zu Guttenberg rätt länge, höll med Merkel som menade att det förmodade fusket inte påverkar hans goda arbete i dag. Ville så gärna att regeringens shooting star skulle vara den han verkade vara.

Fast det går inte att inte se hur ruskigt plagierat detta doktorsarbete är. Troligtvis har han inte ens skrivit det själv.

Det var för bra för att vara sant. Zu Guttenberg står nu där och ser riktigt pinsamt ut, bara BILD Zeitung håller honom om ryggen, vilket bara degraderar honom till en populistisk, småsnygg bedragare. Ja, det gör riktigt ont att erkänna det. Jag trodde verkligen på den här karln.

Var man inte trött på politiker innan så är man det nu …

Foto: © www.zuguttenberg.de

4 Comments

 1. Posted mars 1, 2011 at 11:30 | #

  Det verkar så att han ska avgå någon gång idag.

  Lite synd faktiskt – det tråkiga med tyska politiken är att vi har ingen annan. En politiker som avskaffar värnplikten med hjälp av partier som var de enda som ville aldrig göra det: jag trodde inte att det fanns något sådant i Tyskland längre. Nu är bara karriärpolitikerna kvar.

  Det var ändå rätt att han fick hård kritik för doktorsavhandlingen. Som naturvetare känns det löjligt att det hade varit okej om han bara hade markerat alla citat. Det finns ju inte mycket eget arbete i avhandlingen där.

 2. Posted mars 3, 2011 at 17:20 | #

  Vet inte rikigt vem som är ”vi”.
  Den här artikeln kunde kanske några behöver läsa: http://www.zeit.de/politik/deutschland/2011-02/bundeswehrreform-guttenberg?page=all

 3. Posted mars 3, 2011 at 17:21 | #

  Oj. ”behöva” förstås…

 4. Linda
  Posted mars 4, 2011 at 13:59 | #

  Tack för länken! Mycket intressant. Min man skrattar åt alltihop och säger att Guttenberg inte uträttat ett jota och kommer att vara bortglömd om två månader.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>