© 2011 Linda CHristiane

En viktig film firar 30 år: Christiane F. / Vi barn från Bahnhof Zoo

Något jag aldrig kommer att glömma från min skoltid är när magistern i tyska plockade fram en dammig videokassett och berättade att vi skulle få se en väldigt viktig tysk film. Nästan ett halvt liv senare minns jag fortfarande hur skakad jag var av att sitta där i klassrummet och se filmen om den 14-åriga Christiane F. och hennes heroinberoende vänner på Bahnhof Zoo i Berlin och höra David Bowie sjunga Heroes.

Bahnhof Zoo är hållplatsen Bahnhof Berlin Zoologischer Garten, en viktig knutpunkt i Berlins tåg- och tunnelbanetrafik.

Christiane F. heter egentligen Christiane Felscherinow och är född 1962. Som barn hamnade hon med sin familj i socialt trasiga Gropiusstadt i Berlin, trabantstaden som till 90 procent bestod av sociallägenheter när den byggdes på 1960- och 70-talet. Än i dag är området vad man kallar sozialer Brennpunkt.

Dramafilmen från 1981 om hennes liv i Berlins drogmiljö bygger på boken Wir Kinder vom Bahnhof Zoo som skrevs utifrån Christiane F:s berättelser samt research av de två journalisterna Kai Hermann und Horst Rieck. Boken kom ut 1978 och öppnade ögonen på många.

I filmen, liksom i boken möter man fjortonåriga Christiane som 1974 för första gången kommer i kontakt med droger, prostituerar sig vid Bahnhof Zoo och där upplever hur vänner knarkar och dör. De  extremt realistiska scenerna chockade hela världen. I England och USA kortades hela fyra minuter av filmen bort eftersom de scenerna ansågs vara skadliga för ungdomen.

Filmens framgång var enorm. Men solskenshistorier finns bara i Hollywood. För Christiane F. gick det inte så bra. 2008 skrevs i medierna att hon fått ett återfall efter 15 år utan droger. Samma år togs hennes son ifrån henne av myndigheterna. Det senaste jag läste var att hon uppehåller sig i sina gamla junkie-miljöer i Berlin.

Jag hoppas att hon någon gång får sitt liv på rätt köl. Vi ska vara tacksamma mot henne för att hon med sina berättelser satte fingret på ett problem som tyvärr alltid förblir aktuellt.

2009 dog 1 331 personer av drogkonsumtion (främst heroin) i Tyskland. Man kan glädjas åt att detta var en tillbakagång på 8,1 procent. Men fortfarande är det väldigt många. Tittar man på hur många som lever ensamma eller med sina barn i misären ser situationen förstås mycket mörkare ut.

Foto: Screenshot ur filmen

4 Comments

 1. Posted mars 7, 2011 at 20:54 | #

  När jag var femton och på elevutbyte i Linz hade vi högläsning med denna bok på klassresan. Alltså vi ungdomar, helt frivilligt. Det är verkligen en gripande bok, man önskar att det vore ”hitte-på”..

 2. Lotta
  Posted mars 7, 2011 at 22:04 | #

  Alle kannten wir das Buch und später den Film. Und trotzdem, ich denke, wir waren damals alle ein bisschen ”blöd”, was Drogen anbelangt. Auch auf dem platten Land oder im feinen Internat hat man mal ausprobiert, Gras zu rauchen. Wir dachten, das wäre ”Freiheit”. Im Sommer mit dem Bulli oder der Ente nach Südfrankreich oder übers Wochenende nach Amsterdam …
  Vor einem Jahr haben wir uns mal Christiania in Kopenhagen angeschaut, ein ernüchternder Eindruck: Zahnlose, ausgemergelte Mitte 40-Jährige, die aussahen als wären sie 70. Cool sein oder Freiheit sieht definitiv anders aus. Die Kinder der Mütter, die sich damals in Hippie-Kleidchen, Jesussandalen und mit Wolken Patchouli umhüllten, duften heute nach ”Miss Dior”, ziehen sich höchst freiwillig das Faltenröckchen von Tommy Hilfiger an und hängen sich noch adrett eine Perlenkette um den Hals … und der damalige Lieblingsspruch meines Lateinlehrers hat sich inzwischen auch bewahrheitet: ”Die Apos von heute sind die Opas von morgen …” ;-)

 3. Posted mars 8, 2011 at 22:05 | #

  So viel schlauer ist die Jugend von heute auch nicht, glaub ich. Leider.

 4. Linda
  Posted mars 8, 2011 at 22:17 | #

  Ich hoffe jedenfalls, dass die Kids im schwedischen Deutsch-Unterricht immer noch diesen Film sehen dürfen. Bei mir hat er jedenfalls die Augen geöffnet. Drogen sind einfach nicht cool. Auch nicht wenn sie Kokain statt Heroin heißen und in Schicky-Clubs statt auf öffentlichen Toiletten konsumiert werden.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>