© 2011 Linda Berlin

Turisterna invaderar Berlin

Läste en intressant artikel på Spiegel Online i dag. Den handlade om hur stadsdelen Kreuzberg i Berlin allt stadigare förvandlas till turistmagnet, där backpackare och festande turister driver de inhemska till vansinne. Enligt det tyska miljöpartiet Die Grünen har antalet övernattningar i Kreuzberg tredubblats de senaste åren. På fem år har 30 billiga hostels blivit 50.

Ett av de största problemen är att många husägare upptäckt hur lukrativt det kan vara att hyra ut lägenheter till turister istället för Berlinare. Invånarna i Kreuzberg, en stadsdel som alltid präglats av multi-kulti och tolerans, känner sig nu hotade av massturismen.

Om yuppie-strömmen till Berlin drivit hyrorna i höjden de senaste åren i stadsdelar som Prenzlauer Berg, Friedrichshain och Mitte är det nu turisterna som ser till att priserna stiger ytterligare. För invånarna är det självklart en mardröm när grannlägenheten hyrs ut dagsvis till supande spanjorer, holländare och skandinaver.

Samtidigt betyder turisterna pengar. I Berlin finns det knappt någon industri och arbetslösheten är hög. Turisterna får stadskassan att klinga. Enligt Berliner Tagesspiegel kom mer än nio miljoner gäster till Berlin år 2010. Sammanlagt bokade man 20,8 miljoner övernattningar, vilket betydde nio miljarder euro i skattepengar.

Politikerna varnar därför för fientlighet gentemot turisterna. Många tror att vågen kommer att ebba ut, att den hype som råder om Kreuzberg inte kommer att hålla i sig för alltid. Låt oss hoppas att billiga klubbar, caféer och hostels inte tar kål på det unika först.

Foto: © Uwe Wattenberg/ pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>