© 2011 Linda IMG_6461_700

Från solen vid en vacker Genèvesjö till en populistisk Merkel och en sagolik landning i kanelbullelandet

I fredags befann jag mig i strålande sol i Nyon, i närheten av Genève. Jag intervjuade högsta hönset på lyxklockföretaget Hublot och fick en stor portion inspiration av den fantastiske klockgurun Jean-Claude Biver.

Strax efter intervjun fick jag reda på att Japan låg i spillror av en jättevåg. Resten av helgen i Schweiz var därför ett enda TV-tittande och förfasande över kärnkrafthaverierna där borta.

Sedan tillbaka till Tyskland för att svepas in i debatten om den tyska kärnkraftens framtid – demonstrationer i Berlin, en sammanbiten Merkel som meddelar att samtliga kärnkraftverk byggda efter 1980 ska stängas i tre månader. Populistiskt så det skriker om det – som gammal fysiker måste väl Merkel ha kunnat ta det här beslutet tidigare. Det faktum att det stundar val i bundeslandet Baden-Württemberg om bara någon vecka är snarare anledningen till det snabba agerandet. Riktiga politiska beslut ser vi nog först om just tre månader.

I går landade jag så i Sverige, där jag ska fira min födelsedag i morgon. Bara flyget var en nästan för supersvensk och putti-nuttig upplevelse: I rena Sällskapsresan-manér blev passagerarna serverade snäll information i stil med ”och alla ni som reser vidare inom Sverige: Ja, ert baggage är incheckat hela vägen” eller ”var försiktiga när ni öppnar baggageluckan så att ingen gör illa sig”. När landningen påbörjades ljöd flygvärdinnans blida röst i högtalare: ”Se vilken vacker och stjärnklar kväll vi har utanför. Låt oss sjunga en liten sång!” Och så tog hon i allt vad hon kunde med en vacker liten önskevisa om lycka och kärlek och fallande stjärnor i högtalaren. Passagerarna applåderade glatt och tyskarna suckade lyckligt över detta land uppe i norr, där allting verkligen är som i en saga.

Nu befinner jag mig på landet utanför Uppsala. I dag har jag hälsat på mormor som varit så väldigt sjuk de senaste veckorna. Snön ligger djup här och man kan vandra långpromenader över knastrande skare som höjer sig säkert en meter över marken. Långt borta är de många plusgraderna i München, där man inte ens behöver ha jacka på sig. Men det är så skönt att vara hemma hos de nära och kära.

Har inte firat födelsedag här på landet sedan jag fyllde 25 – och det börjar ju bli ett tag sedan! ;)

2 Comments

  1. Posted mars 22, 2011 at 21:58 | #

    S j ö n g hon? På riktigt? Herregud. Jag hade nog svimmat. Brukar ofta redan störa mig på att det pratas svenska vid gaten, har lite problem med övergången mellan mina länder ibland :) Men när man sen är framme är det underbart!

  2. Linda
    Posted mars 25, 2011 at 21:26 | #

    Yep, hon s j ö n g! Det du! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>