© 2011 Linda Reichstag

Den tyska politiken är en riktigt brokig gryta just nu

Attans vad spännande det ska bli nästa Bundestagswahl – jag ska banne mig se till att skaffa valrätt fram till dess. Jag hade ju tänkt att bli tysk medborgare inom snar framtid, men har varit för stressad och för lat för att ta itu med det.

Allt det pratas om just nu är det faktum att Guido Westewelle avsäger sig både jobbet som partiordförande och den ärofulla positionen som vicekansler. Tidningarna gottar sig i bildanalyser av liberalen Westerwelles uppgång och fall. Vem ska ta över som partiledare? Blir det någon av de många ungtupparna i partiet, t.ex. hälsominstern Philipp Rösler? Naja, hummar man, den slätkindade Rösler har ju precis blivit tvillingpappa. Kommer han att prioritera sin politiska karriär eller familjen? Och ska han i så fall även putta gammelräven Rainer Brüderle från posten som ekonomiminister mot dennes vilja?

Sedan har vi kärnkraften. Ack, denna kärnkraft som nu den största politiska vinna-eller-försvinna-frågan. Hur tusan ska de konservativa bete sig när det gäller energipolitiken?

Och vilka blir kanslerkandidaterna 2013? F.d. finansminister och superrutinerade Peer Steinbrück är helt klart det givna kortet som socialdemokraterna SPD kommer att spela på. CDU fick ju tvärvända i den frågan när golden boy zu Guttenberg plagierat sig ur förbundspolitiken. Det blir Frau Merkel som får fortsätta dra lasset. Och FDP låter förmodligen den blott 32-årige Christian Lindner axla oket som ny fräsch anti-kärnkraft-kanslerkandidat.

Det känns som om alla sitter lite löst just nu. De senaste valen i sydvästra delarna av landet har verkligen rört om i vansinnet som man kallar politik.

Foto: © Christian/ pixelio

2 Comments

  1. Posted april 5, 2011 at 06:36 | #

    Vem var egentligen zu Guttenberg?

  2. Linda
    Posted april 5, 2011 at 07:11 | #

    Haha, bästa kommentaren på länge! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>