© 2011 Linda IMG_6935_700

En helg i Berlin

I helgen var jag i Berlin och hälsade på kompisar. För mig är Berlin en av de mest intressanta städerna i Europa. Det är det lite kantiga och slitna, den brokiga blandningen av människor och all historia som drar i mig. Men för varje gång jag åker till Tysklands huvudstad blir den bara allt mer blankpolerad – på gott och ont.

I alla fall tog vi oss upp på bara fem timmar Autobahn.

På väg genom förbundslandet Thüringen (forna DDR) upptäckte vi en ort som hette Lederhose. Härligt!

Strax innan man åker in i Berlin kantas vägen av den berömda AVUS-läktaren, en sorglig rest från gamla tider.  AVUS är den norra biten av Autobahn A 115 och var 1921 den första motorvägen i Europa. Fram till 1998 nyttjade man AVUS som racerbana. Läktaren byggdes redan 1936. Nu får den stå och vandaliseras och falla ihop medan politiker och investerare inte vet vad de ska göra med den.

Att man är i Berlin ser man på trafikljusen för fotgängare – i år är det hela 50 år sedan den lite knubbige Ampelmännchen skapades i DDR. I dag är den kultfigur och har fans över hela världen.

Som vanligt var vi huvudsakligen i Kreuzberg, ett område som mest har behållit sin charm tycker jag. Tyvärr nöts den charmen bort just nu – hus säljs och renoveras till det oigenkänneliga, gatorna svämmar över av backpackers. Men det går inte att jämföra med Mitte och Prenzlauer Berg, som befolkas av supertrendiga skandinavier, välmående sydtyskar och en hop allmänna hipsters.

Många reklamskyltar är på turkiska.

Uttjänta möbler står på gatorna.

I en ombyggd offentlig toalett hittar man stans bästa hamburgare – Burgermeister.

Tofu-burgaren är helt fantastisk. Varför finns det inte så här god snabbmat i München?

Kontrasterna är stora i Berlin. Tar man en promenad kan man stöta på ett hippie-kollektiv bland buskarna, …

… där folk bor i gistna husvagnar utan vatten och el.

Medan nybyggda, moderna lägenheter med takterasser tronar på andra sidan gatan.

Som history junkie är det just Berlins historia som fascinerar mig. Varje gathörn gömmer sin historia. Som den här desinfektionsanstalten på Reichenberger Straße. Die Desinfektionsanstalt I var  den första i sitt slag i Berlin när den byggdes 1886 och hade som syfte att motverka spridningen av epidemiska sjukdomar. Kolera, difteri och tyfus var bara några sjukdomar man kämpade mot innanför de tjocka, röda tegelväggarna.

1908 arbetade här 113 disenfektorer. Under första världskriget reducerades personalen med hälften. Samtidigt förde kriget med sig bl.a. smittkoppor och skabb. 1918 härjade en elak influensa som ledde till att mer än 300 skolor stängdes i Berlin.

Efter andra världskriget hade man händerna fulla på anstalten. 1945 kom tyfysen till staden, inte konstigt – varje dag kom 30 000 personer tillbaka från kriget och importerade mer än 30 registrerade sjukdomar.

Först i slutet på 40-talet lugnade läget ner sig. 1961 blommade verksamheten upp en sista gång då DDR-regeringen krävde att presenter som kom utifrån skulle desinficeras.  1987 flyttade desinfektorerna till mindre lokaler och lämnade den pampiga byggnaden bakom sig efter 100 års verksamhet. I dag har en skola flyttat in i lokalerna.

På en liten promenad i Görlitzer park stöter man på ett vakttorn från tiden då staden var delad i öst och väst. Muren låg ett stenkast bort.

TV-tornet Alex på Alexanderplatz är Tysklands högsta byggnad. Den byggdes som spejsigt DDR-monument och är i dag hela stadens berömda kännetecken.

Jag tycker om broarna över floden Spree, där gammalt blandas med …

… nyaste nytt.

Vi tog en liten sväng in till stans turiststråk.

Här vid Brandenburger Tor löpte den förhatliga muren. I dag strömmar turisterna till Pariser Platz, som då var Östberlin. Det är sorgligt att se det jippo som präglar platsen – till och med Darth Vader står redo att fotas tillsammans med framför Brandenburger Tor.

Jag besökte två spännande platser som jag inte har hunnit med vid tidigare tillfällen. Dem tänkte jag presentera i två blogginlägg om Berlin lite senare i dag och i morgon.

7 Comments

 1. Stefan
  Posted april 18, 2011 at 15:11 | #

  Tack för tankeväckande blogg och fina bilder! Roligt också att Avus nämndes, där kördes Tysklands Grand Prix i Formel 1 år 1959. Jag har läst om denna (märkliga) bana i Formel 1-böcker och det var trevligt att se samtida bilder från den!

 2. Linda
  Posted april 20, 2011 at 00:12 | #

  Stefan, du har verkligen koll på din Formel 1! Inte dåligt! :)

 3. Ann Ahlström
  Posted april 20, 2011 at 08:09 | #

  Very nice!

 4. Linda
  Posted april 20, 2011 at 15:19 | #

  Ja, Berlin är fint! :)

 5. Ronny
  Posted april 22, 2011 at 09:23 | #

  .. men mentaliteten är inte alltid fin, när man bor här :D

 6. Ronny
  Posted april 25, 2011 at 19:15 | #

  Har sett ett ort som kallas ‘Buntekuh’ i Norra Tyskland på motorvägen igår. :)

 7. Linda
  Posted april 25, 2011 at 23:00 | #

  Lol! Den toppar! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>