© 2011 Linda Lahm3

Vilken dag! Helmut Kohl tar i och fotbollslandslagets lagkapten likaså

I dagarna är det spännande att titta på nyheterna i Tyskland. För det första har Helmut Kohl åter igen lagt näsan i den tyska politiken (som han inte så gärna släpper). Över 80 bast är ”Altkanzler” Kohl som styrde landet som förbundskansler mellan 1982 och 1998. Men still going strong passar lika bra på honom som på Helmut Schmidt, som kan vara ännu bitskare fast han är 93 år. Kohl var Angela Merkels mentor och hon kallades hans ”Mädchen” (flicka) av allmänheten. I dag är är hans  kritik mot Merkel hård och barsk.

De har sönder mitt Europa, mullrar han i tidningen Internationale Politik och syftar på sina egna visioner och sitt hårda arbete för på 1990-talet för att driva igenom en europeisk union. Klart och tydligt redogör Kohl för att Tyskland har förlorat sin utrikespolitiska storlek och Tyskland har förlorat sin politiska kompass. Utrikesminister Westerwelle får här en kick i revbenen för sin position i Libyen-konflikten. När FN:s säkerhetsråd skulle bestämma om ett militärt angrepp på Khaddafi lade Tyskland tillsammans med Ryssland, Kina, Indien och Brasilien ner sin röst i frågan. Därmed ställde man sig mot USA, England och Frankrike, vilket för Kohl helt och hållet var samma sak som att sabba relationerna till USA. Med hårda ord påminner han om vikten av en västligt inriktad politik i Tyskland.

Hårda ord bjuds det på även i fotbollsvärlden. Philipp Lahm – lagkapten både för Bayern München och tyska landslaget, född 1983, svärmorsdröm, blygsam, ödmjuk, snäll, supersnäll, reko, hederlig, präktigt gift med första flickvännen, schysst, gillar barn, stödjer välgörande ändamål, den tyska fotbollens svärmorsdröm helt enkelt – har slagit hål på myten om sig själv. I boken Der feine Unterschied – wie man heute Spitzenfußballer wird stämplar han lårkakor åt höger och vänster.

I boken, som kommer ut i bokhandlarna på måndag, tar den lille ytterbacken bl.a. upp de fel han sett hos sina landslagscoacher. Först ut är Rudi Völler:

Vi tränade kanske en timme om dagen, sedan satt vi på våra rum. Jag är säker på att många playstations glödde under den tiden. Inga taktikdiskussioner, ingen videoanalys av kommande motståndare … det enda vi pratade om var fel som vi gjort tidigare och vi kom överens om att inte göra om dem i framtiden.

Även Jürgen Klinsmann som tränare för Bayern München får smaka rottingen.

För Klinsmann tränade vi nästan uteslutande kondition. Taktiken drog det korta strået. Vi spelare var alltid tvungna att ta eget initiativ för att samlas och prata igenom kommande matcher och hur vi skulle spela dem. Redan efter sex eller åtta veckor visste varenda spelare att det inte skulle fungera med Klinsmann. Resten av säsongen var ren skadebegränsning.

Reaktionerna på boken har varit gigantiska. Hela fotbollsvärlden fördömer boken och alla nämnda tränare är djupt förolämpade. Även landslagets tränar-duo Joachim Löw och Oliver Bierhoff har bokat in ett möte med Lahm för att diskutera innehållet i boken. Ja, hela fotbollsförbundet kokar, särskilt vad gäller kritiken mot Völler.

En liten ursäkt från Lahm kom krypande lite senare i dag. Jag menade inte att förolämpa någon. Jag ber om ursäkt, pep det från lill-Lahm och bilden av den oskuldsfulle svärmorsdrömmen poppade upp för en sekund igen.

Men visst tusan var det strategi på högsta nivå av den 27-årige lillgrabben. Han håller på att cementera sin position i fotbolls-Tyskland. För fotboll kan också vara makt på högsta nivå. Och Philipp Lahm – honom kommer vi att se mer av. Inte minst efter att han pensionerat sig som spelare någon gång vid 35-årsåldern. Här har vi en taktiker med vassa dubbar på de små fossingarna. Fortsättning följer.

Källa bokomslag: Förlaget www.kunstmann.de

2 Comments

 1. Lotta
  Posted augusti 26, 2011 at 11:05 | #

  Danke auch für diesen Tipp. Habe mir gerade das Buch gekauft … na ja, fast … nicht das Fussballbuch, das interessiert mich nicht. Aber ein anderes aus dem Kunstmann-Verlag von Marco Balzano ”Damals am Meer”. :-) Durch deinen Blogg habe ich mich mal auf der Seite des Kunstmann-Verlages umgeschaut – bin früher ganz oft dort an der Georgens-/Winzer-/Görresstraße und am Josephsplatz vorbeigegangen … du hattest ja auch mal über das Mulino geschrieben, … den Nordfriedhof. Auch ein schöner Stadtteil. Einen schönen Tag wünsche ich dir und Servus nach München. :-)

 2. Linda
  Posted augusti 26, 2011 at 21:44 | #

  Servus Lotta!
  Schön, dass du auf ein schönes Buch gestoßen bist. Ich werde auch nicht das Buch von Lahm kaufen. Dem Fußball verdanke ich zwei Operationen: Meniskus und Kreuzband. Zu dieser Sportart brauche ich deshalb kein Handbuch mehr. Schön, dass du ”Damals am Meer” gekauft hast. Ich lese gerade ”Die Kathedrale des Meers” von Ildefonso Falcones. Hälsningar till Sverige!!! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>