© 2011 Linda AirBerlin

Tysk invasion av Lappland i vinter

När jag skrev den här rubriken kom jag på hur förbaskat politiskt inkorrekt den är. Hur har jag mage att prata om en tysk invasion? Känsligt, känsligt, känsligt!!! Men jag glömmer för det mesta bort oskrivna tabun och så tänker jag med ett leende på John Cleese och hans fantastiska Fawlty Towers-klassiker Don’t mention the war så … what the heck … rubriken får vara kvar.

Don’t mention the war!

Det jag ville komma till är följande: Från november i år ända till mars 2012 ska tyska lågprisbolaget Airberlin flyga sträckan Stuttgart-Arvidsjaur två gånger i veckan. Från Hannover flyger man redan Arvidsjaur sedan en tid tillbaka. Det betyder att både norra och södra Tyskland nu har bästa möjlighet att ta sig upp i de romantiska lappmarkerna.

Jag kastar en blick i Stuttgarts dagstidning och klipper lite fritt:

Ursäkta, var ligger Arvidsjaur? Arvidsjaur är en ort i Sverige, i den historiska landsbygden Lappland och landskapet Norrbotten. Här lever ca tjugo traditionella samefamiljer och många europeiska biltillverkare väljer att testa sina nya bilar här vid polcirkeln. Arvidsjaur bjuder på följande sevärdheter: I Lappstaden finns åttio välbehållna hus från 1800-talet. Här bodde samerna när de kom till orten för att uppfylla sin kyrkplikt som föreskrev ett visst antal gudstjänster om året … från Arvidsjaur kan man åka ånglok och dressin … Här ligger Storforsen som är ett av Europas största vilda vatten.

Vad saknas i den här texten? Ganska mycket, men framför allt magin som gör att det faktiskt lönar sig för flygbolag som Airberlin att planera in Arvidsjaur i reskalendern. För många tyskar är ju Lappland drömmen med stort D. En resa upp i det vilda med troll, älvor, oändliga vildmarker, ishotell, hundspann och meterdjup snö under en himmel som natt efter natt batikfärgas av det mystiska norrskenet. Karga, vänliga, vackra människor med röda kinder. Svindyr alkohol som värmer vid trettiofem grader minus.

Hur många människor i södra Tyskland har jag inte träffat som drömmer om Lappland? För egen del kann inte hundra hundspannar dra mig upp till norra Sverige. Ett år i Umeå räckte. Jag tål inte när det är kallt – hur vackert det än må vara.

Men jag skickar ändå en hälsningar upp till de norra delarna av mitt vackra hemland: Lappland – bered dig på tyska turister i vinter!

Bild: © www.airberlin.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>