© 2011 Linda Wörterbuch_klein

Prepositioner – jäkla … jäkla … Scheiße

Så kom det som inte var oväntat: Hamburg avskaffar studieavgifterna (ungefär 500 euro per termin) som infördes för några år sedan. Nu finns det bara två förbundsländer kvar som tar betalt av studenterna: Bayern och Niedersachsen. Den reformen fick de minsann sätta i halsen – utbildning ska vara till för alla och inte förvandlas till någon klassfråga. Och förresten svaldes de där pengarna komplett av förvaltningsapparaten. Så var det med det.

Ska vi inte ta och prata lite skoltyska igen när vi ändå är inne på det här med utbildning? Jag satt nämligen med ryskläxan häromdagen och våndades, vilket framkallade en hel del minnen från en något mer svunnen tid i mitt liv.

Kommer ni ihåg hur man satt i skolbänken och kved – ångrade som attans att man inte hade varit smartare och tagit något annat språk istället. Tyska skulle ju vara superenkelt, låter ju för fåglarnas skull nästan exakt som svenska: Haus-hus, Hund-hund, Katze-katt, Stadt-stad … Ingen hade sagt något om de där fruktansvärda prepositionerna som man skulle sitta och traggla tills Karlavagnen sade tack och god natt på radio.

Ackusativ, dativ och sedan de där hemska som kunde styra båda.

Durch, für, gegen, ohne, um … ab, aus, bei, mit, nach, seit, von, zu … an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen …

Det fanns två skolämnen som fick mig att gråta – matte och tyska. Det var två ämnen som gjorde mig så enormt maktlös för hur mycket jag än försökte kunde jag varken greppa cosinus eller tyska prepositioner.

Men skam den som ger sig. På min tid var Komvux lite annorlunda än det är i dag. Så jag gick om en av gymnasiets mattekurser tre gånger tills den satt med MVG. Och tyskan tog jag tag i här (under ännu fler tårar och tandgnisslingar).

Det var just prepositionerna som tyskprofessorn gapade mest om när de inte satt.

Man sitter inte på tåget i Tyskland, då befinner man sig uppe på taket, man sitter i tåget.

Man jobbar inte på en bank, då sitter man på taket, man jobbar i banken.

Det luktar in av något, det luktar efter något.

…. osv osv.

Och så bankade han in regler i våra huvuden som inte alls ville sitta. Och nåde den som försökte fråga på engelska. Man lär sig inte tyska med engelska. Man lär sig tyska med tyska. Den enda vi svenskar regerade på var när vi skulle bygga meningar med ”je mehr … desto”. Det kunde vi mycket bättre än kineserna och ryssarna. Konstigt!

Ibland blir jag så avundsjuk på alla söta 19-årigar som ger sig ut i världen för första gången, på äventyr, på upptäcktsresor och på vägar utan slut. Nya språk, nya människor, spänning och kunskap. När jag nu sitter med mina ryska prepositioner och aldrig har tid att göra läxorna, är sämst på att räcka upp handen på lektionerna och svarar som en kratta – då tänker jag tillbaka på en tid då allt också gick urbota svårt, men ändå var lite, lite lättare. För då var ett nytt språk ett så himla stort äventyr. Med eller utan prepositioner och tårar. До свидания!

3 Comments

 1. Posted september 15, 2011 at 15:11 | #

  Ha! Det är ju svenska prepositionerna som inte följer några regler! Det är det enda jag har fortfarande svårt att få rätt.
  Var annars i världen sitter man i en soffa? Da sitzt man ja sozusagen in den Polstern. Und abgesehen davon dass das Sofa dann aus dem Leim ginge, är det ju rent platsmässigt helt omöjligt.
  Gå på dagis – sitta på taket.
  Och det där med tåget ger mig rolig Kopfkino varje gång.

 2. Linda
  Posted september 15, 2011 at 15:34 | #

  Hehe … det här kan vi nog träta om länge! Man sitter ju med ryggstöd bakom, soffbotten under, armstöd på sidorna. På så vis sitter man ju ”i” soffan! : )
  Prepositioner är helt enkelt ett fördärv rätt igenom. Undrar om det går att avskaffa dem helt? ;)

 3. Posted september 20, 2011 at 01:17 | #

  Det med prepositionerna är verkligen roligt.
  ”på tåget” – och mina tankar vandrar till Indien.

  På ryska har du nu ännu mer urval: inte bara dativ och ackusativ, nej även instrumental och prepositiv. Lycka till.
  Большого успеха, Линда! ;)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>