© 2011 Linda 336384_R_K_B_by_Kladu_pixelio.de

Helmut Kohl – fredskanslern?

Enligt Alfred Nobels testamente skall vinnaren av Nobels fredspris ”hafva gjort menskligheten den största nytta”. I morse läckte en norsk nyhetsbyrå att Helmut Kohl räknas till storfavoriterna inför prisutdelningen i Oslo i morgon förmiddag.

Får jag vara skeptiskt? För det är jag nog. Visst, Kohl var en drivande kraft vid återföreningen av Öst- och Västtyskland (om än med problematisk valutareform, där den östtyska marken byttes in 1:1 mot den västtyska). Och ett sammanhållet, starkt Europa var också något han jobbade aktivt för.

Men kan ett fredspris gå till en politiker som under 1990-talet gjort sig skyldig till grov korruption? Efter valet 1998 uppdagades det nämligen att Kohl tagit emot olagliga partidonationer. Än i dag vill han inte berätta vem han fått pengarna av - fast han är skyldig att göra det enligt lagen.

Fredspris? Jag iklär mig rollen som moraltant och tycker att fred och partifusk rimmar illa.

Bild: © Kladu  / pixelio.de

One Comment

  1. Posted oktober 6, 2011 at 14:12 | #

    Helmut Kohl diskuteras varje år. Jag tror inte på det. Det finns en trend de senaste åren att antingen något mycket aktuellt belönas, eller någon ideell förening/person. Kohl är varken eller, och att belöna det nu skulle komma mycket försenat.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>