© 2011 Linda 800px-Harlaching_Giesing_McGraw_Kaserne_Graben

McGraw-kasernen – en resa tillbaka i tiden

Säg någonting positivt med att någon kör på din bil och du måste åka till polisen för ”spårsäkring”! Många skulle väl säga nada, men för mig som historie-junkie blev det en riktigt trevlig utflykt under förmiddagen. Det berörda polishuset ligger nämligen mitt i det gamla amerikanska kasern-området McGraw-Kaserne som ligger i södra München. Här flyttade den amerikanska armén in efter andra världskriget och byggde efter sina behov ut området med ytterligare 30 byggnader. Segrarmakterna skulle ju hålla koll på Tyskland. På många ställen finns det utländska militärbaser än i dag. USA har hela 70 000 personer på plats framför allt i Bayern, Hessen och Rheinland-Pfalz. Storbritanniens armé har runt 18 000 personer i landet, men förklarade förra året att man fram till 2020 ska dra tillbaka samtliga styrkor i Tyskland. Efter kriget fanns flera miljoner utländska soldater stationerade i Tyskland.

I München flyttade alltså de amerikanska soldaterna in i några trista kaserner i södra stan. När min man var liten växte han upp i närheten och då kom man inte in på det strängt bevakade området utan särskild legitimation.

I dag ser man klart och tydligt spåren efter amerikanerna – även om vanliga Münchenbor flyttat in i amerikanernas prydligt uppradade bostäder i närheten av skogen Perlacher Forst, polisen i amerikanska arméns huvudbyggnad (se bild nedan) och murar, gränser och checkpoints är borta.

Gator i området heter Cincinattistraße, Lincolnstraße och Emersonstraße. På hörnet Soyerhof- och Peter-Auzinger-Str låg ett University of Maryland-campus. Än i dag ser man märkena efter skylten. På bilden nedanför (tagen för några år sedan) finns den kvar. Även bion finns kvar – Cincinatti heter den än i dag.

1992 drog USA tillbaka sina trupper från München - som alltid i Tyskland är historia någonting levande, något som hänt för bara några år sedan. När man åker över Tegernseer Landstraße och ser genomfarten med grå trista hus på varje sida, genomfarten som på sin tid markerade det amerikanska territoriet, då fläktar historiens vingslag.

Foton: © I, Zerohund, Wikipedia

4 Comments

 1. Anna
  Posted oktober 9, 2011 at 10:56 | #

  Vill bara säga att jag starkt gillar din blogg, super bra tips på diverse Münchentrips! Jag läser själv Polkand och har nu flyttat till München för att plugga på LMU. Tack för inspirationen!!

 2. Linda
  Posted oktober 10, 2011 at 18:15 | #

  Hej Anna!
  Åh, vad roligt att höra! Välkommen till München, jag hoppas du kommer att trivas lika bra som jag gör! Är du på Geschwister-Scholl-Institut? Minnen, minnen, minnen!!! :)

 3. Anna
  Posted oktober 10, 2011 at 21:39 | #

  Ja, är verkligen super nyfiken på att utforska Münchens alla hörn, tack vare många sköna platser som du beskriver. Uni har ju inte rikgit börjat, men är på Orientierungskurs vid huvudbyggnaden vid Geschwister-Scholl-Platz än så länge. Ska läsa nek – volkwirtschaft sen, och tror även att det är i de byggnaderna. Läste du på Lmu?

 4. Linda
  Posted oktober 10, 2011 at 21:44 | #

  Japp, jag läste på LMU. Läste motsvarande stats B samt statistiken här, men tog min examen i Uppsala i slutänden. Gjorde mycket på distans. Jag tyckte det var lite klurigt att komma in i allt på LMU – det tyska universitetet är ju mycket mer byråkratiskt än i Sverige (och särskilt i Bayern) – men sedan var det bara roligt. En sak som var läskig var att göra alla tentor i slutet på terminen istället för på löpande band som hemma. Men all in all var tiden på LMU en jättespännande erfarenhet. Lycka till!!!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>