© 2011 Linda IMG_0342

Svampplock i en övervakad stat

I går eftermiddag gjorde jag en liten utflykt till Perlacher Forst, en skog i sydöstra delen av staden. Tanken var att plocka svamp, men för det första var skogen redan dammsugen på sina rikedomar och för det andra är jag ovan att plocka något annat än kantareller och röksvamp. När det gäller svampar som heter saker som Steinpilze, Egerlinge och Maronen-Röhrlinge är jag lite mer … livrädd. På fyra timmar blev det fyra små svampar som räckte till två knäckebrödssmörgåsar. Men det var roligt ändå att ströva runt bland mossiga stubbar, otaliga flugsvampar och höga granar.

Det stod i tidningen i dag att Luftwaffe jobbat klart med sin ”Euro Hawk”, en s.k. UAV (unmanned Aerial Vehicle). Flygplanet väger 15 ton, kan flyga 30 timmar åt gången och från 20 000 meters höjd spåra raketer, lokalisera bilar och lyssna av signaler, radio- och TV-sändningar och telefonsamtal. Tydligen kan den till och med läsa sms. ”En milstolpe” kallar armén sin skapelse. ”En enorm datadammsugare”, sammanfattar tidningen Welt.

Statlig övervakning är en mycket het fläck på den tyska tapeten just nu. Då tänker jag främst på debatten om den s.k. ”statstrojanen” som avslöjades för några dagar sedan. Den tyska staten använder spionmjukvara för att övervaka sina medborgare när de skypar, ringer VoIP-samtal, googlar etc. Egentligen något som det inte finns rum för i den tyska författningen.

Vad är det de säger i seriernas värld? Gulp! tror jag det var.

4 Comments

 1. Lotta
  Posted oktober 13, 2011 at 21:59 | #

  Was die Überwachung seitens des Staates anbelangt, denke ich, dass man in Deutschland als ”Normalo” dennoch ”geschützter” ist, als z. B. in Schweden, wo im Prinzip jeder alles über jeden erfahren kann. In Schweden gibt es doch auch dieses FRA Gesetz, das dem Staat das Abhören/Spionieren sogar legal erlaubt. Anders als in D, so regt sich im staatsgläubigen Schweden kaum jemand auf.

 2. Linda
  Posted oktober 14, 2011 at 09:49 | #

  Hej Lotta! Du har rätt. Vilken plats får egentligen privatlivet ta i framtiden? I USA forskar man på ett program som är inspirerat av Minority Report (fast filmen egentligen var en kritik på en sådan utveckling). Jag tror att alla stater spionerar, men tanken på ett obemannat flygplan (tyskans ”Drohne” låter bara så mycket otäckare) som flygger någonstans där uppe och suger in sms och skype-samtal känns så ruskigt otäckt bara. George Orwell låg så rätt en gång i tiden. I Sverige blir jag också ofta rädd när jag ser löpsedlar med ”kommunens 100 rikaste”. Det här med att allt ska vara offentligt. Bra för oss journalister, men ibland inskränker det privatlivet på ett sätt som många tyskar inte kan föreställa sig. Och jag ser det också med lite andra ögon efter 10 år utomlands.

 3. Lotta
  Posted oktober 14, 2011 at 11:53 | #

  Die staatliche ”Überwachung” ist ja nur ein Teil und bei mir kommt evtl. auch noch hinzu, dass ich ”mein Land” (D) eben nicht mehr hautnah miterlebe und dazu neige, dort alles positiver zu sehen. ;-) München ist für mich ja immer noch der Nabel der Welt, obwohl ich nur max. 2 Mal im Jahr kurz dort bin. :-)
  In Schweden haben die sozialen Medien wie Facebook usw. sehr schnelle Akzeptanz bekommen und werden – so erlebe ich das z. B. mit meinem Sohn – von allen scheinbar sorglos genutzt. Gehöre zwar noch nicht ganz in die Kategorie ”farmor”, aber was wir früher noch supergeheim gehalten haben, kann man heute auf diversen Blogs oder Sites nachlesen … private Probleme/Sorgen/Ängste, sexuelle Erfahrungen/Phantasien àl al Roche, Einkommen … scheinbare Statussymbole, wie Fotos aus Urlauben/von Kindern/Reisen usw. Jeder meint, sich als ”kändis” ”vermarkten” zu müssen, gibt aber gleichzeitig auch jede Menge von sich preis … ganz freiwillig. Schaltet man diese Informationen dann clever zusammen (Google & Co.), dann brauchts eigentlich gar nicht mehr so viel ”geheime Spionage à la DDR/Orwell 84 …” Manchmal macht mir diese Entwicklung Angst – und mache dennoch fleißig mit … Hoffe, du hörst jetzt nicht mit deinem Blog auf … finde deine Beiträge über München immer spannend.
  Servus nach Bayern aus einem heute sehr schönen ”Altweibersommertag” irgendwo in Schweden :-)

 4. Posted oktober 26, 2011 at 12:51 | #

  Hallo Lotta. Vor 2 Tagen kam auf svt2 ein interessanter Bericht über google und facebook und wie sie in Zukunft uns manipulieren können. Speziell den ”Gilla-knapp” haben sie kritisiert, da wirst du nämlich gleich in deren Kategorien eingeteilt…

  Grüße von der Westküste
  Claudia

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>