© 2011 Linda besen

Städtant och Putzfrau – två skilda saker

Det finns ett tabu i Sverige – att ha städhjälp. Det anses ofta vara lite fult, ett uttryck av lathet. Syrran höll på att få spader när jag berättade att jag letar städtant. Men i Tyskland ser detta annorlunda ut. Alla har en städtant som kommer varannan vecka och städar och stryker. Och då menar jag alla – även de som inte tjänar speciellt mycket. Jag kan räkna upp sex kompisar som har städhjälp. Avdragsgillt och allt är det också.

Och nu har faktiskt jag också räknat ut att jag skulle tjäna på att låta ett proffs komma hit och göra allt det där jag själv aldrig hinner mer. För det första handlar det förstås om tiden. Istället för att moppa och damma skulle jag kunna investera tiden i mitt jobb eller min fritid – till ett värde tusen gånger högre än det jag får betala för att lyan fräschas upp av någon annan. För det andra blir saker och ting gjorda ordentligt. Ni skulle bara veta hur många dyra skjortor och blusar jag sabbar genom att stryka dem fel och hänga upp dem på trekvart på galgarna. Och varken Sascha eller jag är väl den som orkar krypa runt och svabba lister. Själv fick jag nog av städning efter sommarjobben som städerska på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, en hamburgerrestaurang i Umeå och ett hotell i Irland. Därför slarvar jag gärna.

Så handlar städhjälp om att man är snobbig eller inte klarar av sitt eget hushåll? Det tycker inte jag. Jag tycker det handlar om att tillåta sig själv att koncentrera sig på sina styrkor och underlätta sin egen vardag. Därför ska jag strax ringa till Annikas städtant och bestämma en tid när hon kommer hit och tar sig en titt på dammgömmorna. Jag tror jag kommer att kalla detta ”årets beslut” när jag ser tillbaka på det 2011: inga mer städbråk, inga svordomar mer över dammsugaren. Jag ser ett lugn svepa in över mig …

Bild: © Rainer Sturm  / pixelio

3 Comments

 1. Lotta
  Posted december 5, 2011 at 18:53 | #

  ”Det finns ett tabu i Sverige – att ha städhjälp.”
  Det stämmer inte längre – i Sverige kan du också göra avdrag och i storstäderna är det många som köper ”RUT” (hushållsnära tjänster) … eller ”svart”.
  Gibt es schon seit 2004 oder so … viele haben Rut oder eben die andere, weil oft immer noch billiger. Wird zum Teil auch von den Firmen bezahlt. :-)

 2. Linda
  Posted december 7, 2011 at 00:49 | #

  Vilken tur! Hur bra som helst! :)

 3. Posted december 12, 2011 at 10:52 | #

  Jag skulle ha sagt precis tvärtom.

  Med mina rötter i en tysk hantverkarefamilj känns det mycket obehagligt, nästan dekadent, att betala för städhjälp. Jag kan nästan säga att jag har aldrig sett ett Sverige utan RUT-avdrag. Det verkar vara ganska vanligt med städhjälp nuförtiden.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>