© 2012 Linda Schloss

Kungen vs Wulff

Det bråkas på kungen och krävs monarkins avskaffande hemma i Sverige. Rojalisterna hoppas att Victorias bäbis ska styra upp opinionssiffrorna och göra alla glada och kungahusvänliga igen. Jag vidhåller min tro på monarkin som PR-instrument. En kung, en drottning och en hop prinsar och prinsessor drar turister till Stockholm och Öland och sätter guldkant på ett semesterland som annars upplevs som kallt, mörkt och vindpinat av många utomlands. So be då it att Madde låter hunden flyga privatjet, Carl Philip utbildar sig om och om igen eller kungen lägger skattepengar på något tveksamt nattnöje. Är det någon som vill byta sin bekväma anonymitet mot detta extremrepresentativa liv i ett helt lands tjänst, med ansvaret att sätta Sverige på kartan för trevliga länder? Nä, vi tjänar inte ett jota på att tömma Haga slott, Drottningholm och Solliden på kungligheter. Vad ska vi ha då istället? Ska en president husera i de ekande salarna, som här i Tyskland?

”Avgå”, gastar man åt ”knugen”. Då håller jag nog mer med tyskarna som kräver att statschef Christian Wulff ska packa sitt pick och pack och lämna sin post som representant för Tyskland. I drygt ett år har han suttit på sin post som statschef. Men inte nog med att gubben har semestrat och haft det gott på inbjudan av näringslivet, lånat en halv miljon euro av vänner i näringslivet, betalat av lånen med ett banklån till misstänkt låg ränta som förmodligen berodde på att Wulff tidigare räddat just denna bank från konkurs med statliga pengar samt ljugit och förnekat alltihopa i pressen. Nu har han också hotat reportrar både på BILD Zeitung och Welt med åtal om de skriver om kreditaffärerna (läs en utmärkt sammanfattning på Svenska Dagbladets hemsida här).

I kväll sitter Wulff i public service-TV med budskapet att han inte tänker ge vika som president. Förvisso ursäktade han sig för sitt hotfulla samtal till BILD Zeitung (där han var dum nog att spela in sina hot på chefredaktörens telefonsvarare). Lånen och semestrarna försvarar han med att allt skedde tillsammans med vänner.

”Jag vill inte vara president i ett land där man inte får låna pengar av vänner”, kommenterar han. ”Man måste ställa frågan om folk kan acceptera att även en president har ett privatliv. Mänskliga rättigheter gäller även för presidenter.”

Mänskliga rättigheter ja … men har man inte något att dölja när man hotar journalister på det här viset? Och i TV sitter han bara för att Merkel vill det. Bah!

Självklart är det inte optimalt att betala porrnotan med skattepengar, men vem vet varför kungen gick på porrklubb. Någon privat anledning hade han och det lägger jag mig inte i. Wulff däremot sätter inte direkt någon guldkant på Tyskland och har under flera år pysslat med att dra privata fördelar med hjälp av statliga medel. Det suger så otroligt mycket! Då bjuder jag hellre på en lap dance eller två.

Foto: © Rainer Sturm / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>