© 2012 Linda Raoul

Raoul Wallenberg 100 år

I år är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes och då passar man på att ära vår kanske största hjälte någonsin. Så här skriver svenska regeringen:

Regeringen har beslutat att i Sverige och internationellt uppmärksamma att Raoul Wallenberg 2012 skulle ha blivit 100 år genom att hedra hans minne med olika evenemang och aktiviteter …

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg gjorde en unik insats genom att under andra halvåret 1944 rädda tiotusentals judar i Budapest undan Förintelsen. Hans gärning visar att en människas mod och förmåga kan göra skillnad. Hans gärning är en förebild, inte minst i en tid då fler behöver stå upp mot förföljelse, främlingsfientlighet och antisemitism.

Raoul Wallenberg fängslades av Sovjet och fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Vad som sedan hände är inte bevisat och den svenska regeringen kräver fortfarande besked. Raoul Wallenberg kämpade mot den ena av sin tids terrordiktaturer och föll offer för den andra.

I en krönika skriver Kaj Schueler, kulturchef på Svenska Dagbladet, så vackert: Vi är beroende av människor som gör det oväntade, som träder fram när de flesta andra endast är rädda. Som många andra har jag alltid varit otroligt fascinerad av Raoul Wallenbergs mod och öde, faktiskt så skrev jag mitt specialarbete på gymnasiet om honom. Vilken fantastisk hjälte denne man var. Han trollade ”svenskhus” av rivningsfastigheter i Budapest, utfärdade framgångsrikt sina skyddspass och byggde upp ett unikt kontaktnät som i slutänden räddade så otroligt många människor.

Än i dag vet man inte vad som hände med Raoul Wallenberg. Ryssarna teg länge om hans öde, men hävdar sedan 1957 att han dog i sin cell i Lubjanka-fängelset 1947. På grund av för vaga bevis kunde Sverige aldrig godkänna detta. Från mitt arbete minns jag att jag läste om många vittnen som ska ha sett honom mycket senare i fängelset.

Missa inte chansen att ta del av alla nya böcker och utställningen som det officiella Raoul-Wallenberg-året 2012 bjuder på. Även här i Tyskland uppmärksammas vår svenska hjälte, exempelvis startar utställningen ”Raoul Wallenberg lives – 4th August 1912” på muséet vid Checkpoint Charlie i Berlin.

Mer om Raoul Wallenberg 2012 här.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>